Gerecht onderzoekt dading Umicore met fiscus

(tijd-nieuwslijn) - Het Brusselse gerecht onderzoekt de wijze waarop de non-ferrogroep Umicore in 2000 een dading met de fiscus afsloot.

Dat bericht de krant De Financieel-Economische Tijd donderdag. Het gerecht verzamelde documenten over de dading op het kabinet van de federale minister van Financiën, Didier Reynders, het kabinet van de staatssecretaris voor de strijd tegen de fiscale fraude, Alain Zenner, de Brusselse afdeling van de Bijzondere Belastinginspectie, de fiscale administratie en Umicore. De documenten worden de komende dagen en weken geanalyseerd.

De documenten slaan op een fiscaal dossier van het toenmalige Union Minière. De fiscus stelde een proces-verbaal op voor niet betaalde BTW door het bedrijf. Volgens de berekeningen van de fiscus moest het bedrijf EUR 17,5 miljoen ophoesten voor leveringen van edelmetaal uit Italië. De leveringen vonden plaats in 1995 en 1996. Intresten en boetes meegerekend zou het te betalen bedrag tot EUR 25 miljoen oplopen.

Union Minière betwist in eerste instantie de bijkomende aanslag en zegt dat het geen BTW voor de levering van intracommunautaire goederen moet betalen. Het bedrijf kan de fiscus evenwel niet overtuigen en de aanslag blijft behouden. Tot op 21 december 2000 de BBI-Brussel een akkoord sluit met Umicore. Het bedrijf verklaard zich akkoord EUR 10,5 miljoen te betalen. Umicore-woordvoerster Moniek Delvou voegt eraan toe dat Umicore de grond van de zaak altijd heeft betwist en nog altijd betwist, maar dat het bedrijf heeft ingestemd met een vergelijk om een lang en duur juridisch conflict te kunnen ontlopen. Een conflict waarvan de toekomst trouwens altijd onzeker zou zijn, merkt de woordvoerster op.

De ambtenaren die het dossier opgesteld hadden, werden niet betrokken bij de gesprekken met de top van Umicore. De verlaging van het bedrag dat door het bedrijf in het jaarverslag over 2000 werd opgenomen, viel bij de ambtenaren niet in goede aarde. Hun onvrede leidde tot een opsporingsonderzoek bij het Brusselse parket, maar ook de Europese Commissie onderzocht het dossier. De Commissie aanziet de verlaging van het bedrag door de BBI als een verkapte vorm van overheidssteun.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud