Getronics verrast markt met bod op sectorgenoot PinkRoccade

(tijd) - De Nederlandse informaticadienstengroep Getronics verraste beleggers en analisten met een vriendelijk bod op haar sectorgenoot PinkRoccade. Het bod is 338 miljoen euro waard in cash en aandelen. Getronics mikt met de fusie op een sterkere marktpositie in het thuisland en in Groot-Brittannië en op besparingen. Intussen stoot het concern ook een afdeling af en waarschuwt het voor een lagere omzet.

Het bod is een gok. Het gaat maar door als Getronics 80 procent van de aandelen van het eveneens Nederlandse PinkRoccade binnenhaalt. Veel hangt af van steun van de staat. Die bracht PinkRoccade in 1999 naar de beurs van Amsterdam en hij bezit nog steeds een kwart van het bedrijf. De Nederlandse regering liet gisteren weten het bod te zullen bestuderen, maar zegt positief te staan tegenover de samenwerking met Getronics.

Het bod is ook gewaagd omdat Getronics in een overgangsfase zit en onder druk staat. Het boekte ook niet altijd succes bij het integreren van grote bedrijven. 'Nu moet het een bedrijf integreren dat moeilijkheden heeft om de sterke prijsdruk op vernieuwingen van langlopende contracten te compenseren', zegt Petercam-analist Luuk van Beek. Niet voor niets verloor het aandeel van Getronics terrein. Het sloot maandag 3,7 procent lager af op 1,56 euro, na 10 procent te hebben prijsgegeven. PinkRoccade schoot 24 procent omhoog naar 12,70 euro, de grootste klim in anderhalf jaar. Getronics biedt 35 procent meer dan de koers van PinkRoccade vrijdag.

Getronics is onder meer geïnteresseerd wegens het datacenter van PinkRoccade. Zelf heeft het er geen en daardoor loopt het outsourcingcontracten mis. Ook de positie van PinkRoccade in Groot-Brittannië is van belang. Door samen te gaan kan Getronics voldoende schaalgrootte krijgen op de Britse markt. De fusie leidt ook tot besparingen. Die komen van de afslanking van het personeelsbestand met 4 procent. Het nieuwe bedrijf zal meer dan 29.000 mensen in dienst hebben en ruim 3 miljard euro omzet halen. PinkRoccade is beperkt actief in België. Getronics daarentegen heeft ruim 800 werknemers in ons land.

Getronics maakte ook bekend dat de activiteiten Industrial Automation in de Benelux worden afgestoten via een management buy-out. De afdeling, die een kantoor heeft in Brussel, behoort volgens het concern niet meer tot de kerntaken. Ze is onder meer actief in industriële elektronica en automatisering en telt 180 werknemers.

De kwartaalcijfers tonen dat Getronics er nog niet bovenop is. Netto was er opnieuw winst en meer dan verwacht, maar de omzet liep met 9,8 procent terug tot 541 miljoen euro. Dat is minder dan voorspeld. Volgens Getronics is dat toe te schrijven aan prijserosie, de goedkopere dollar en de zwakke marktsituatie. De groep waarschuwde dat de omzet over het hele jaar 'beduidend lager' zal zijn dan de voorspelde 2,47 tot 2,5 miljard euro. BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud