GIMV boekt forse meerwaarde door beursgang Telenet

(tijd) - De Vlaamse durfkapitalist GIMV boekt een meerwaarde van 166 tot 231 miljoen euro op zijn belang in Telenet. De beursgang van het televisie- en telecombedrijf kan ook de resultaten van de KBC, AvH en sommige intercommunales opfleuren. De stroomproducent Electrabel doet zijn participatie van 4,8 procent in Telenet van de hand.

De aandeelhouders van Telenet verkopen 33,74 miljoen aandelen, en mogelijk 6,45 miljoen aandelen uit een overtoewijzingsoptie. Rekening houdend met de kapitaalverhoging van 298 miljoen euro bestaat het aanbod uit 49,475 miljoen aandelen. Gerekend met de indicatieve prijsvork van 21 tot 25,5 euro per aandeel, is de waarde van de operatie 1,04 tot 1,26 miljard euro.

De beursgang heeft een grote invloed op de aandeelhoudersstructuur van Telenet. Maar liefst 49,56 procent van de ruim 100 miljoen aandelen is vanaf 11 oktober vrij verhandelbaar via Euronext Brussel.

De beursgang is een goede zaak voor de verkopende aandeelhouders. De GIMV meldt dat ze een 'belangrijke waardestijging' boekt dankzij de beursgang van Telenet. De aandelen van het telecombedrijf staan tegen 7 euro per aandeel in de boeken van GIMV. De beursgang levert de durfkapitalist een meerwaarde op van 166 tot 231 miljoen euro, of 7,16 tot 9,94 euro per GIMV-aandeel. GIMV, een van de Telenet-aandeelhouders van het eerste uur, zal het grootste deel van zijn Telenet-aandelen verkopen. Het belang van de durfkapitalist zakt van 14,9 procent naar 3,8 procent.

Het consortium van andere financiële aandeelhouders verkoopt ongeveer evenveel aandelen. Dat consortium bestaat uit KBC Private Equity, Sofinim (de durfkapitaaldochter van holding Ackermans & van Haaren), Finstrad (Rabobank) en Ibel (Cobepa). KBC Private Equity, de durfkapitaaldochter van KBC, verkoopt enkel aandelen via de overtoewijzingsoptie.

Electrabel wil af van het aandelenpakket van 4,2 miljoen aandelen dat het direct aanhoudt. De stroomproducent blijft wel indirect aanwezig via de Vlaamse gemengde intercommunales. Zij zakken van 33,9 procent naar 15,9 procent. Het belang van de Vlaamse gemeenten uit de zuivere intercommunales (zonder Electrabel als partner), daalt van 9,2 naar 4,1 procent.

De participatie van alle 'Vlaamse aandeelhouders' zakt daardoor tot 27,62 procent. Maar vele Vlaamse beleggers zullen het bedrijf door de beursgang verder verankeren, verwacht gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe.

Sickinghe stelt zijn volledige aandelenpakket van 329.994 aandelen te koop. Dat lijkt in tegenspraak te zijn met de eerdere verklaring dat Sickinghe slechts een kwart van zijn belang verkoopt. Sickinghe verkoopt inderdaad al zijn bestaande aandelen, maar hij behoudt zijn grote pakket warrants en opties.

Liberty Global is de enige aandeelhouder die aandelen bijkoopt. Liberty, een onderdeel van het zakenimperium van de Amerikaanse magnaat John Malone, controleert een consortium van Noord-Amerikaanse investeerders. Zij bezitten samen 21,3 procent van Telenet en kopen aandelen bij om dat belang niet te laten verwateren.

Beleggers kunnen vanaf vandaag tot 7 oktober intekenen, behoudens vervroegde afsluiting. Wie dat doet bij de begeleidende banken KBC, Dexia, Fortis, Petercam, ING en Bank Degroof, krijgt voorrang.

23897353

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud