GlaxoSmithKline lanceert geneesmiddel tegen kanker

(belga) - De Britse farmaceutische groep GlaxoSmithKline (GSK), nummer twee in de wereld, heeft woensdag nieuwe geneesmiddelen voorgesteld, waaronder een revolutionaire behandeling en een vaccin tegen bepaalde kankers. Het zal minstens tot 2005 duren eer de nieuwe geneesmiddelen op de markt zullen worden gebracht.

Het hoofd van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling, de Amerikaan Tachi Yamada, presenteerde enkele van de nieuwe producten waarin GSK veel hoop stelt. Eén product, dat voorlopig nog het nummer "572016" draagt, is volgens Yamada "de hoop om kanker te herleiden tot een simpele chronische ziekte".

Het onderzoek naar "572016" werd opgestart in 1991. GSK hoopt het in 2005 aan de gezondheidsautoriteiten voor te leggen om het op de markt te kunnen brengen. Het product wordt sinds 2001 op patiënten getest en is de eerste remstof voor de twee enzymen die als verantwoordelijk gelden voor twee derden van de kankertumors.

Het product werd één a twee keer per dag oraal toegediend aan de proefpersonen. Het bleek in staat om sterke tumors te stabiliseren of zelfs te doen afnemen. Het gaat om gezwellen in de longen, de blaas, de hersenen en de maag.

Tegen 2008 hoopt GSK eveneens een vaccin te lanceren tegen baarmoederhalskanker, de tweede doodsoorzaak bij vrouwen. Het product met de naam Cervarix, dat 70 procent van de baarmoederkankers zou kunnen voorkomen, dient nog uitgebreid getest. Maar tot nu toe is het 100 procent efficiënt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud