Global Graphics verlaagt omzetdoelstelling

De producent van grafische software Global Graphics zette een zwakke prestatie neer in het afgelopen kwartaal. Zowel de omzet als de winst daalden sneller dan verwacht.

(tijd) Het bedrijf zag zich genoodzaakt zijn omzetdoelstellingen voor het volledige boekjaar in te krimpen. Bovendien zal ook de inkomstenstroom uit de nieuwe XPS-technologie trager op gang komen dan oorspronkelijk aangenomen.

De toekomst van het bedrijf hangt in belangrijke mate af van XPS. Dat is het nieuwe document- en printformat van Microsoft dat samen met diens nieuwe besturingssysteem Windows Vista wordt gelanceerd. Global Graphics heeft software ontwikkeld die de inhoud van een XPS-bestand omzet in printklare data. Global Graphics heeft voor zijn technologie tot op heden nog geen licentiecontracten afgesloten met printerfabrikanten of producenten van digitale kopieerapparaten. Door het uitstel van de lancering van Vista hebben de onderhandelingen een aantal maanden vertraging opgelopen. Gedelegeerd bestuurder Johan Volckaerts verwacht dat die gesprekken de komende maanden concrete akkoorden zullen opleveren. Ondertussen heeft Global Graphics wel een duidelijk beeld hoe de printermakers de nieuwe technologie aan de man gaan brengen.

Beleggers en analisten gingen ervan uit dat de machineproducenten volgend jaar al massaal de overstap zouden maken. Nu blijkt dat die overgang in twee fases zal gebeuren waardoor Global Graphics een groot deel van de verkopen pas in 2008 zal realiseren. De printerproducenten hebben ervoor gekozen om in eerste instantie enkel het consumentensegment te bedienen en dat vanaf het tweede kwartaal van 2007. Printerproducenten zullen hun relatief goedkope apparaten verkopen met de bijbehorende software op een aparte schijf. Vanaf het tweede of derde kwartaal van 2008 zullen ze ook het professionele segment, de grafische industrie, bedienen. De apparatuur voor dit segment is zo complex dat een eenvoudige softwareupdate niet volstaat om XPS-compatibel te worden en moet de software in de printer of kopieerapparaat zelf ingebouwd worden. Voor dit laatste liggen de royaltyopbrengsten voor Global Graphics stukken hoger dan in het consumentensegment.

Doordat er binnen enkele maanden een gloednieuwe technologie beschikbaar zal zijn, stellen de klanten van Global Graphics hun orders uit. Dat zorgde voor teleurstellende cijfers over de eerste zes maanden van het jaar. 'Bovendien hebben we onderschat dat bepaalde bestaande contracten vroeger ten einde liepen dan verwacht doordat kopieerapparaten bij onze klanten sneller dan verwacht het einde van hun levenscyclus hebben bereikt', zegt Volckaerts. Hij bestempelde 2006 eerder al als een overgangsjaar. 'Het eerste kwartaal was zwak en het tweede eveneens', zegt hij. De nettowinst in het tweede kwartaal kwam uit op amper EUR 0,1 miljoen tegenover EUR 2,7 miljoen vorig jaar. De omzet zakte een kwart tot EUR 4 miljoen.

Global Graphics verlaagt zijn verwachtingen voor 2006. De groep gaat nu uit van een omzet van EUR 17 a 17,5 miljoen euro tegenover EUR 20,0 miljoen ervoor. De EBITA-marge zal liggen tussen 21 en 23% van de omzet. De winst voor belasting zal schommelen tussen EUR 0,38 en 0,42 per aandeel.

Global Graphics kondigde tijdens een conference call voorts aan dat het een inkoopprogramma voor eigen aandelen start in augutus. Details over de omvang van het programma zullen later meegedeeld worden.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud