GM benoemt Kerkorian-assistent in bestuur

(tijd-nieuwslijn) - General Motors (GM) heeft een assistent van grootaandeelhouder Kirk Kerkorian benoemd tot bestuurslid. Dat heeft de grootste autofabrikant ter wereld bekendgemaakt. Jerome York treedt vandaag/dinsdag toe tot het bestuur van GM.

York is adviseur bij Tracinda, de holdingmaatschappij waarmee Kerkorian zijn investeringen doet. Kerkorian bezit circa 9,9% van de aandelen GM. De benoeming komt niet als een verrassing. In december drong Kerkorian er al op aan, maar toen werd hij het niet eens met GM.

GM leed over het afgelopen jaar een verlies van 8,6 miljard dollar. Kerkorian hoopt de autoproducent, met het plaatsen van zijn vertegenwoordiger, te laten herstellen van dit miljardenverlies. Kerkorian en York pleitten al eerder voor een halvering van het jaarlijkse dividend van GM.

Ook zetten zij bestuursvoorzitter Rick Wagoner van GM onder druk om saneringsmaatregelen versneld uit te voeren. Wagoner heeft inmiddels beloofd de herstructurering te versnellen.

Daarnaast is York voorstander van de verkoop van merken als Saab en Hummer en wil hij dat GM investeerders heldere financiele doelen in het vooruitzicht stelt. Sinds april vorig jaar heeft GM geen vooruitzichten meer afgegeven.

Jerome York heeft in het verleden ook al gewerkt bij General Motors. Bovendien heeft hij veertien jaar lang verschillende uitvoerende functies vervuld bij Chrysler, waaronder die van Chief Financial Officer. Ook was hij werkzaam bij Ford. Momenteel is hij bestuurslid bij Apple Computer, Tyco international en Exide Technologies.

York neemt de bestuurszetel over van E. Stanley O'Neal, die naast bestuurslid van GM, bestuursvoorzitter is van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud