GM onderzoekt alliantie met Renault-Nissan

De Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) is bereid om een mogelijke alliantie met rivalen Renault en Nissan te bestuderen. De financiële topman van het bedrijf zal een commissie voorzitten die het plan analyseert.

(belga) Het management van GM komt vrijdag een eerste keer samen om het alliantievoorstel te bespreken. Topman Rick Wagoner wil Carlos Ghosn, de CEO van Renault, op 14 juli ontmoeten.

Grootaandeelhouder Kirk Kerkorian, die bijna 10 procent van GM bezit, trok eerder deze week op eigen houtje naar Carlos Gohn die het noodlijdende Nissan er weer bovenop hielp. Volgens Kerkorian verloopt de sanering van GM niet snel genoeg.

Wagoner ziet de actie van aandeelhouder Kerkorian niet als vijandig. Hij verwijt wel dat hij het 'protocol' van het bedrijf heeft overtreden. Kerkorian had eerst met de bedrijfsleiding moeten overleggen voor hij naar Ghosn trok.

Als het nodig is, zal het management van GM niet aarzelen om de vakbonden, de politici en de media tegen de alliantie te mobiliseren. De samenwerking is volgens hen niet strikt noodzakelijk, omdat het saneringsplan stilaan vruchten begint af te werpen.

GM boekte vorig jaar een verlies van 10,6 miljard dollar. De onderneming wil meer dan 30.000 werknemers ontslaan en verschillende Noord-Amerikaanse fabrieken sluiten. Omdat GM een alliantie met Fiat ontbond, moeten de Amerikanen bovendien nog twee miljard dollar betalen aan het Italiaanse automerk.

De Franse minister van Financiën, Thierry Breton, wil zich niet met de alliantie bemoeien. 'Frankrijk is slechts minderheidsaandeelhouder in Renault', zegt Breton. 'Het is niet aan ons om het management te vertellen wat ze moeten doen.' Frankrijk heeft een aandeel van ongeveer 15 procent in Renault.

De topman van de vijfde grootste autoproducent ter wereld, DaimlerChrysler, staat op zijn beurt sceptisch tegenover een alliantie tussen GM en Renault/Nissan. Bij een alliantie van deze omvang worden de effecten meestal overschat, liet Dieter Zetsche woensdag weten.Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud