Google gaat pact aan met Dell - Yahoo! met eBay

Computerfabrikant Dell heeft een akkoord getekend met zoekmachine Google, waarbij diens software automatisch op alle computers zou worden geïnstalleerd bij fabricage. Daarnaast gaan ook internetzoekmachine Yahoo! en veilingsite eBay hun samenwerking versterken.

(foto: belga) Mark Dell

(belga) - Beide deals betekenen slecht nieuws voor Microsoft, dat software maakt en met het nieuwe programma Vista zijn positie in de markt van de zoekmachines wilde versterken.

Het akkoord tussen Dell en Google werd bekendgemaakt op een conferentie voor investeringsanalisten. Volgens Eric Schmidt, topman van Google, zullen er nog meer van zulke deals volgen.

Beide bedrijven krijgen een deel van de opbrengst van de verkoop, maar precieze details daarover zijn niet meegedeeld.

Microsoft was tot voor kort nagenoeg alleenheerser op de markt van de computersoftware. Maar door een akkoord met de Amerikaanse autoriteiten heeft Microsoft ingestemd dat pc-fabrikanten kunnen kiezen welke software ze op hun machine zetten.

Daarnaast hebben ook internetzoekmachine Yahoo! en veilingsite EBay hun samenwerking geïntensifieerd. Zowel op het vlak van publiciteit als inzake e-commerce gaan de twee bedrijven nauwer samenwerken. Yahoo! wordt de exclusieve leverancier van de 'banners' (reclame) bij EBay en biedt ook zijn zoekmachine aan op de veilingsite. In ruil wordt PayPal, het online betaalsysteem van EBay, door Yahoo! gepromoot.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud