Gouden handdruk Proseat misschien voor heel Recticel Wetteren

Bij Proseat, de fabriek die kussens maakt voor autozetels, dat tot Recticel in Wetteren behoort en nu de deuren moet sluiten, is er sinds een tweetal weken een akkoord voor zowel arbeiders als bedienden.

(belga) Een deel kan in andere divisies van Recticel aan de slag, een deel krijgt 1 jaar tijdskrediet met een bonus in afwachting van brugpensioen en een deel kan vrijwillig vertrekken, mét een gouden handdruk.

De herplaatsing van Proseat-werknemers binnen Recticel gaat wel ten koste van tijdelijke contracten en interims. Die zullen niet verlengd worden, zolang er herplaatsingen nodig zijn.

Dat zegt ACV-vakbondsman Eric Geenard. "Van de 55 arbeiders kunnen er 20 herplaatst worden, dus schieten er nog 35 over. Ik schat dat er 4 à 5 tijdskrediet voor brugpensioen kunnen opnemen en voor die overblijvende 30 speelt het systeem van vrijwillig vertrek". Het protocol van akkoord loopt tot eind 2008. "Als er tegen eind 2008 maar 20 vertrekken, zou het absorptiemechanisme van de overneming er toch voor moeten zorgen dat zij geplaatst kunnen worden".

Als zou blijken dat er niet voldoende vrijwillige vertrekkers zijn bij Proseat, dan kan die gouden handdruk ook opengesteld worden voor ander personeel binnen Recticel Wetteren. Het gaat in Wetteren om zo'n kleine 800 man.

Geenard: "Als eind mei zou blijken dat het systeem van vrijwillig vertrek voor Proseat onvoldoende resultaat zou opleveren, zou het opengesteld worden voor heel Recticel. Dan krijg je een tweede ronde, waarbij mensen die vandaag niet de mogelijkheid krijgen, wél kunnen vertrekken met een gouden handdruk. Als je in de kanaalzone bij Volvo kan beginnen of toch al als zelfstandige wilde beginnen, is dat natuurlijk het moment, omdat je extra financiering krijgt". De gaten die door hun vertrek vallen, kunnen dan door Proseat-personeel worden opgevuld.

Dezelfde regeling geldt ook voor de bedienden, aldus Geenard, maar daar gelden natuurlijk andere premies en ontslagvergoedingen. Maar ook hier is het de bedoeling dat er bij de 16 bedienden geen naakte ontslagen vallen. Momenteel wordt er normaal gewerkt bij Proseat, dat nog autozetelkussens produceert voor Volvo.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud