Groep NMBS dieper in rood in 2006

De Belgische spoorgroep NMBS heeft het voorbije jaar een geconsolideerd verlies voor belastingen geboekt van bijna 172 miljoen. Dat blijkt uit de jaarrekeningen die vandaag voorgelegd worden aan de raad van bestuur, meldt De Tijd. Het tekort ligt ongeveer 50 miljoen hoger dan dat van 2005. Bovendien had de NMBS-groep slechts een tekort van 77 miljoen euro gebudgetteerd.

(tijd)

Het verschil wordt grotendeels verklaard door een deficitair 'sale and rent back'-contract, een minwaarde op de verkoop van ABX Logistics van 112 miljoen en uitzonderlijke voordelen aan het personeel (125 miljoen). Het resultaat van de werkmaatschappijen van de groep Infrabel en NMBS lag immers een stuk boven het budget.

Dat komt omdat het reizigersverkeer, zowel internationaal als nationaal, sterk steeg. Ook het goederenvervoer bracht meer ontvangsten in het laatje. Mede daardoor is de bedrijfskasstroom meer dan verdrievoudigd tot 132 miljoen. Het operationeel resultaat is nog altijd negatief (-138 miljoen).

De nettoschuldenlast van de NMBS-groep is vorig jaar zoals verwacht gestegen, namelijk met 235 miljoen tot 2,8 miljard. Pas vanaf 2009 zal de schuld opnieuw dalen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud