H&M boekt tegenvallende omzet en ziet Inditex verder uitlopen

Hennes & Mauritz (H&M) noteerde voor de maand juni een lager dan verwachte omzet. Daarmee lijkt de Zweedse kledinggroep steeds meer terrein te verliezen tegenover zijn Spaanse rivaal Inditex. Die heeft de voorbije tien kwartalen een hogere omzetgroei kunnen noteren dan H&M.

(tijd) Inditex, dat vooral bekend is van het merk Zara, onttroonde eerder dit jaar H&M als grootste Europese kledingketen. H&M telde eind juni 1.244 winkels. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder. H&M meldde in maart, bij de publicatie van de resultaten over het op 28 februari 2006 afgesloten eerste kwartaal van het boekjaar 2005/06, dat het dit boekjaar 150 winkels wou openen.

Inditex, dat ook de merken Bershka en Massimo Dutti omvat, heeft zijn aantal winkels verdrievoudigd in de voorbije zes jaar, en telt intussen ongeveer 2.890 vestigigingen. Eind 2009 moeten dat er 4.000 zijn.

In Belgie zijn er vandaag 19 Zara's, 20 Massimo Dutti-winkels , 7 Bershka's en 2 Zara Home-winkels. H&M heeft ongeveer 50 winkels.

H&M meldde in een persbericht dat de omzet bij de winkels die minstens een jaar open zijn vorige maand met 1% is gestegen. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een groei van 4%. De totale omzet, exclusief wisselkoersschommelingen, nam toe met 9%. De analisten mikten op een groei van 13%.

Analisten verwachten dat de tegenvallende maand juni H&M zal verplichten meer kortingen te bieden in juli en augustus om de voorraden uit te dunnen. Dat kortingen er zouden komen in het derde kwartaal liet H&M trouwens in mei trouwens zelf al uitschijnen.

H&M houdt nog meer ijzers in het vuur. Zo doet de Zweedse groep ook verder beroep op grote modeontwerpers om extra klanten aan te trekken. Na Karl Lagerfeld en Stella McCartney is het de beurt aan het Nederlandse duo Viktor & Rolf. Zij ontwerpen een mannen- en vrouwencollectie die in november in de rekken moet liggen. Het contract is 43 miljoen euro waard.

Bovendien lanceert H&M een keten met kleding in een hogere prijsklasse dan die in de traditionele H&M-winkels. Van de nieuwe keten worden vanaf 2007 een tiental nieuwe vestigingen geopend in verschillende landen. Met die nieuwe formule lijkt H&M ook de concurrentie met het merk Zara aan te willen zwengelen.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud