Harmony Gold dieper in het rood

(tijd) - De grootste Zuid-Afrikaanse goudproducent Harmony Gold heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar een operationeel verlies van 55 miljoen rand (6,937 miljoen euro) geleden. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een operationele winst van 163 miljoen rand (20,6 miljoen euro). Per aandeel leed de goudproducent een verlies van van 107 cent (0,14 euro), terwijl analisten hadden gerekend op een verlies van 99 cent (0,125)per aandeel.

Het is voor de zevende opeenvolgende keer dat Harmony Gold negatieve kwartaalcijfers bekendmaakt. De goudproducent kondigt verder aan dat het een voorziening neemt van 1,5 miljard rand (189,2 miljoen euro) voor de herstructurering van goudmijnen die het recent heeft overgenomen. Die mijnen leveren minder winst op omdat de Zuid-Afrikaanse rand de voorbije jaren sterk is gestegen. De dure rand haalt de exportinkomsten van de Zuid-Afrikaanse mijnfirma's immers fors naar omlaag.

Van alle Zuid-Afrikaanse goudproducenten heeft Harmony Gold het meest te lijden onder de recente rally van de Zuid-Afrikaanse munt. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de rand met 130 procent gestegen tussen eind 2001 en eind 2004.

Harmony Gold liet verder ook verstaan dat het zo'n 5.000 arbeiders wil ontslaan in de verlieslatende mijnen in de Vrijstaat. Daar werd vorige maand nog gedurende tien dagen gestaakt. De stakingsacties kostten het bedrijf 18 miljoen dollar (13,9 miljoen euro) aan omzet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud