Hedge funds voeren druk op Ahold op

Ahold onderneemt onvoldoende stappen om aandeelhouderswaarde te scheppen. Alleen al door de helft van het vastgoed (boekwaarde 2,3 miljard euro) te verkopen, zou de koers van het aandeel 10-15% stijgen, zo meldde Het Financieele Dagblad afgelopen zaterdag.

(tijd) Dat stellen de activistische beleggers Paulson en Centaurus in een door ING opgesteld strategisch plan over waardecreatie bij Ahold, dat in handen is van Het Financieele Dagblad.

Paulson en Centaurus, die samen een 6,4%-belang hebben, proberen met het ING-rapport andere aandeelhouders te overtuigen zich bij hen aan te sluiten om Ahold te dwingen zichzelf op te breken. Aan het slot van elke presentatie wordt aanwezige aandeelhouders gevraagd een overeenkomst te tekenen om gezamenlijk op te treden.

Verder wordt opgeroepen president-commissaris Rene Dahan van Ahold schriftelijk te laten weten dat opsplitsing of verkoop de beste oplossing is. Er zou voldoende kapitaalkrachtige interesse zijn.

In het ING-rapport worden volgens de krant vier minder ingrijpende maatregelen genoemd die Ahold op de beurs direct vele procenten meer waard zouden maken. Behalve het te gelde maken van vastgoed gaat het om kostenreducties op het hoofdkantoor, verdere reductie van het werkkapitaal en een verbetering van het operationeel resultaat bij de Amerikaanse winkeldochter Giant Carlisle/Tops.

Die vier kleine ingrepen zouden de koers van het aandeel al met 24-29% verbeteren. Ook heeft het concern ruim 4 miljard euro aan ongebruikte fiscaal te verrekenen verliezen. De bijdrage daarvan aan de koers verdient volgens het rapport verdere studie.

Het uiteindelijke doel blijft onverminderd de verkoop van zowel de Amerikaanse groothandel US Foodservice als de Amerikaanse supermarktketens. Die twee vormen samen 75% van de concernomzet. Ahold zou verder moeten gaan als Europees winkelbedrijf. Volgens Centaurus en Paulson missen de winkels in de VS managementkwaliteit en heeft het hoofdkantoor geen toegevoegde waarde. Er wordt gewezen op het Belgische Delhaize dat wel succesvol opereert in de VS. Verkoop van de VS-tak (opbrengst: 8,9 miljard euro) zou de koers met 22% doen stijgen.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud