Hefboomfondsen duwen koers Telenet omlaag

(tijd) - Het aandeel van Telenet ging gisteren op zijn eerste handelsdag 9 procent lager. Een eerste analyse leert dat dat vooral het effect is van de speculatie van hefboomfondsen of hedge funds. Die speculatie kan de koers binnenkort ook weer opkrikken. Telenet zelf wil zeker nog niet spreken van een mislukte beursoperatie. Het bedrijf wil de evolutie van het aandeel op langere termijn bekijken.

Het tv- en telecombedrijf Telenet verloor gisteren bij zijn beursdebuut 192,3 miljoen euro marktwaarde omdat het aandeel weggleed naar 19,10 euro. Tegen de introductieprijs van 21 euro was het bedrijf 2,1 miljard waard. Die 21 euro zat al helemaal aan de onderkant van de prijsvork. Marktomstandigheden maar ook de mening van de beleggers dat Telenet te duur geprijsd was, verplichtten het bedrijf, zijn aandeelhouders en de banken om die onderkant op te zoeken.

Gisteren maakten de beleggers duidelijk dat ook 21 euro voor hen nog te veel is. Volgens analisten straften ze het aandeel af omwille van twijfels over de plannen van Telenet. Ze verwachten pas een verbetering als Telenet kan aantonen dat zijn model werkt. 'We zullen moeten zien hoe ze het de volgende kwartalen doen. De markt ziet het groeiprofiel van het bedrijf niet op dezelfde manier als het management het promootte tijdens de roadshows', zei een analist die anoniem wenst te blijven aan het persagentschap Reuters.

Maar Telenet leed gisteren duidelijk ook onder de speculatie van hedge funds. Vooral zij duwden de koers naar beneden met grote verkooporders. Een klassieke techniek van hefboomfondsen is aandelen te verkopen die ze niet in hun bezit hebben. Ze rekenen op een verdere koersdaling zodat ze de stukken die ze uiteindelijk toch aan hun kopers moeten leveren, beneden de verkoopprijs kunnen inslaan. De winst strijken ze zelf op. Dergelijke speculatie komt vaker voor bij beursintroducties en zeker bij groeiaandelen zoals Telenet. De hefboomfondsen hadden zich bij Telenet niet zo sterk gemanifesteerd tijdens de inschrijvingsperiode, maar lieten zich gisteren wel gelden.

Een beurshandelaar is niet verrast door de koersdaling. 'Als een bedrijf naar de beurs gebracht wordt tegen de ondergrens van de prijsvork, is het niet verwonderlijk dat het de eerste dag onderuitgaat. Het toont aan dat er geen 'free lunches' bestaan, ondanks het betere klimaat op de markt'.

De fondsen moeten dus binnen enkele dagen aandelenpakketten bestellen. Dat kan het aandeel weer opkrikken en gezien de impact van de fondsen gisteren kan het opwaarts effect groot zijn. Ook de banken kunnen met de overtoewijzingsoptie de koers ondersteunen. 'Ik verwacht dat 19 euro de bodemkoers is, afgaande op gesprekken met investeerders tijdens de roadshows', zei een goedgeplaatste waarnemer.

Duco Sickinghe, de gedelegeerd bestuurder van Telenet, reageerde gisteren rustig op de koersval. 'Bij vele introducties gaat het aandeel aanvankelijk lager. Je moet naar de eerste maanden kijken.' Leo Steenbergen, de financieel directeur van Telenet, voegde daaraan toe: 'Dit zijn speculatieve bewegingen. We zijn ervan overtuigd dat we kwaliteitsvolle institutionele beleggers aantrokken die voor de langere termijn instapten.'

Sickinghe zei ook dat Telenet eind september over de 40.000 klanten zat voor interactieve digitale tv (iDTV). Digitale tv is strategisch belangrijk voor de groeiplannen van het bedrijf. De zakenbank Lehman Brothers, die de beursgang van Telenet begeleidt, schreef eerder in een onderzoeksrapport dat Telenet voor eind 2006 mikt op zo'n 317.000 klanten voor iDTV, 20 procent van zijn hele groep tv-klanten. Sickinghe wou dat gisteren niet bevestigen. 'We hebben wel de verwachting uitgesproken dat we in de eerste helft van 2007 die 20 procent kunnen bereiken.' Voor breedbandinternet zit Telenet intussen aan 600.000 klanten. BB

23984097

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud