Heineken eist verkoopverbod PerfectDraft in Nederland en Duitsland

(betten beursmedia news) - Heineken beschuldigt elektronicaconcern Philips en concurrent InBev ervan met het Perfec Draft-thuistapsysteem patenten te schenden die betrekking hebben op zijn eigen BeerTender-systeem. De Amsterdamse bierbrouwer eist via gerechtelijke procedures dat de verkoop van de Perfect Draft in Nederland en Duitsland wordt verboden.

De patentkwestie draait met name om overeenkomsten van onderliggende technieken zoals achter de tapklep en het 'unieke' vervangbare tapslangetje, zo verklaart woorvoerder Hans Sjouke Koopal van Heineken Nederland desgevraagd tegenover Betten Beursmedia News. In Nederland is volgens Koopal zowel een kort geding als een verkorte bodemprocedure aangespannen.

Heineken, dat de BeerTender in samenwerking met Krups heeft ontwikkeld, stelt concurrentie in de thuistapmarkt te verwelkomen. 'Dit is goed voor de ontwikkeling van de biermarkt. Hierbij moeten nieuwe toetreders wel hun eigen techniek ontwikkelen, zonder inbreuk te maken op de octrooien van Heineken', zo stelt het bedrijf in een persbericht. De procedures zijn volgens Koopal in Duitsland en Nederland gestart, omdat in deze landen de vermeend gekopieerde technieken al zijn gepatenteerd.

De brouwer, die de BeerTender in maart vorig jaar in Nederland op de markt bracht, stelt dat aan de succesvolle introductie ruim tien jaren van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) door Heineken vooraf zijn gegaan. Heineken is eigenaar van alle octrooien op het BeerTender-systeem en de biervaatjes. Groupe SEB, de eigenaar van Krups, is exclusief licentiehouder. Van de BeerTender zijn er zo'n 100.000 verkocht.

Directeur Erik Korthals Altes van Heineken Nederland sprak eerder dit jaar tegenover Betten Beursmedia News de verwachting uit dat Heineken in 2005 3 miljoen vaatjes bier voor het thuistapsysteem zou verkopen. Dat zou een verdubbeling betekenen ten opzichte van de 1,5 miljoen verkochte vaatjes in 2004. De brouwer levert de vaatjes momenteel met onder meer de merken Heineken, Amstel, Brand en Wiekse Witte. Vanaf begin oktober liggen ook fustjes met Amstel Bokbier bij de slijterij in het schap.

Inbev kondigde eind vorige maand aan de PerfectDraft ook op de Nederlandse markt te gaan verkopen, waarbij ook vaatjes met Bavaria en Grolsch beschikbaar zijn. De PerfectDraft is al verkrijgbaar in Belgiƫ, Luxemburg en vanaf de herfst in Duitsland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud