Heineken stuurt winstwaarschuwing uit

(tijd-nieuwslijn) - De verkoop van Nederlandse bierbrouwer Heineken bleef in de eerste jaarhelft achter op de verwachtingen. De nettowinst, exclusief eenmalig resultaat, over het eerste halfjaar zal in lijn liggen met de winst in dezelfde periode in 2002. De groep kan de verwachtingen die eerder werden uitgesproken voor heel 2003 niet meer herhalen. Op Euronext Amsterdam daalt het aandeel 8%.

Heineken wordt in een aantal biermarkten geconfronteerd met een combinatie van uitzonderlijke factoren die een negatief effect hebben op de bierconsumptie. Hiertoe behoren de teruglopende economische groei, de gevolgen van de recente oorlog in Irak, slecht weer in Noord-Amerika en in delen van Europa en de ziekte SARS in het Verre Oosten. Als gevolg hiervan blijft de afzet van de onderneming in de eerste helft van 2003 achter bij de verwachtingen.

Lagere bierverkopen doen zich volgens Heineken voor in de belangrijke markten van de Verenigde Staten, Nederland, Griekenland, Frankrijk en het Verre Oosten. Daarbij komen de gevolgen van de sterke euro en de toegenomen pensioenlasten. Ondanks de marktomstandigheden kon Heineken haar marktpositie opnieuw versterken. Zo neemt het aandeel in de importmarkt van de Verenigde Staten verder toe en ook in andere landen ontwikkelen de verkopen van Heineken bier zich beter dan de totale markt.

Heineken benadrukt dat een aanzienlijk gedeelte van de bierafzet in de zomermaanden juli en augustus wordt gerealiseerd. 'Een nadere uitspraak over de winstverwachting voor geheel 2003 kan daarom, zoals gebruikelijk, pas worden gedaan bij de publicatie van de halfjaarcijfers van Heineken op 10 september aanstaande.' Heineken heeft bij de publicatie van de jaarcijfers in februari laten weten voor 2003 een verdere stijging van de winst te verwachten in 2003. Deze verwachting kan de bierbrouwer niet langer bevestigen, zo liet woordvoerder A. Holtzappel desgevraagd weten.

Het aandeel Heineken opende maandag 7,5% lager op EUR 31,50, om even later verder te dalen naar een niveau van EUR 31,30. Om 10.30 uur noteert het aandeel 7,7% lager op EUR 31,440. Er waren op dat moment 1,4 miljoen aandelen verhandeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud