Herstel Fiat blijft fragiel

Fiat komt er weer bovenop, met een scherpe stijging van de verkoop op een dalende Europese markt. Toch stellen analisten dat het herstel fragiel is omdat het grotendeels te danken is aan het succes van één model.

(belga) Op het Parijse autosalon is de Italiaanse autogroep Fiat een van de zeldzame Europese autobouwers die reden hebben om champagne te laten vloeien en te toosten op het commerciële succes.

Fiat denkt tot het einde van het jaar zijn huidige groeiritme van 23 pct van de verkoop in Europa te kunnen aanhouden. "Twee jaar geleden zou niemand een cent ingezet hebben op ons", zo zei de topman van het Italiaanse merk, Luca de Meo, woensdag. Vandaag "draaien de fabrieken op volle toeren".

De opmars van Fiat is te danken aan het succes van het model Grande Punto. Toch mag Fiat niet op zijn lauweren rusten, want analisten waarschuwen er voor dat de goede resultaten van Fiat fragiel zijn, omdat ze voornamelijk berusten op het succes van één enkel model.

Fiat zag zijn marktaandeel in Europa eind augustus stijgen tot 6,4 pct, tegenover 5,5 pct een jaar eerder.

In Italië haalde de groep eind 2005 een marktaandeel van boven de 30 pct. Die drempel was als sinds begin 2004 niet meer bereikt.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud