Het Franse EDF wordt elektriciteitsproducent in België

(tijd) - De Franse elektriciteitsproducent EDF wordt in België actief als elektriciteitsproducent. De onderneming bereikte een akkoord met de Belgische elektriciteitsproducent Electrabel over de helft van de stroomproductie van de kerncentrale Tihange 1. Electrabel kan als wederdienst beschikken over zijn aandeel in de productie van de kerncentrale van Tricastin in Frankrijk.

Electrabel en en Electricité de France (EDF) zijn overeengekomen dat beide vrij kunnen beschikken over het aandeel in de productie van de kerncentrales waarin ze participeren. Dat bevestigt de federale minister van Energie, Fientje Moerman. Het akkoord wordt vandaag door beide bedrijven aangekondigd. Electrabel heeft een belang van 12,5 procent in EDF's kerncentrale in Tricastin en EDF een belang van 50 procent in Electrabels Tihange 1.

Beide ondernemingen waren destijds overeengekomen dat beide bedrijven niet over hun productie in het buurland konden beschikken, maar de verschillen aan de Frans-Belgische grens zouden compenseren. Het akkoord dateert van lang voor de vrijmaking van de Europese elektriciteitsmarkt. De ontbinding van de overeenkomst heeft tot gevolg dat EDF een onafhankelijke elektriciteitsproducent in ons land wordt. De Franse onderneming beschikt in België over 481 megawatt in Tihange 1, wat volstaat om 4,5 procent van het Belgische elektriciteitsverbruik te dekken. EDF probeerde al eerder om elektriciteitsproductie in ons land te verwerven, maar brak in december 2003 de onderhandelingen met de kleine Belgische elektriciteitsproducent SPE over een verhoging van zijn belang van 10 procent tot 49 procent abrupt af en keerde terug naar Frankrijk.

Electrabel krijgt als wederdienst de vrije beschikking over zijn aandeel van 12,5 procent in de productie van de kerncentrale van Tricastin. De Belgische onderneming heeft de ambitie om tot een sterke nummer twee in Frankrijk uit te groeien. Het Belgische bedrijf was met zijn belang van 48,50 procent in de Franse producent van hydro-elektriciteit Compagnie Nationale du Rhone (CNR) al de Franse nummer twee en versterkt die positie door het akkoord met EDF. EDL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud