Hilton-hotels verkocht voor 26 miljard dollar

Hilton Hotels Corp., de tweede grootste Amerikaanse hotelketen, stemt in met de verkoop aan de investeringsgroep Blackstone Group LP voor 26 miljard dollar, de overname van 6 miljard dollar schulden inbegrepen. Met de overeenkomst komt een einde aan ruim 60 jaren als beursgenoteerd hotelbedrijf.

(belga) Hilton maakte dinsdag na beurssluiting bekend dat Blackstone bereid was om 47,5 dollar per aandeel Hilton te betalen. Dat is 32 procent meer dan de slotnotering van dinsdag. Met bijna 2.800 hotels in 80 landen vormt de groep, die in 1919 werd opgericht, een van 's werelds grootste hotelketens na Marriot International.

Naast de Hilton-hotels, is het bedrijf eigenaar en uitbater van de Conrad Hotels en Resorts, Doubletree Clubs en Hotels, Embassy Suites Hotels, Hampton Inns en de Waldorf-Astoria Collection. Met 150.000 werknemers realiseerde de groep vorig jaar een omzet van 8,2 miljard dollar en een winst van 572 miljoen dollar, 24 procent meer dan een jaar eerder.

Barron Hilton, de zoon van oprichter Conrad Hilton en grootvader van TV-beroemdheid Paris Hilton, zal zowat 1 miljard dollar puren uit de verkoop van Hilton-aandelen.

Blackstone is een van de grootste investeringsfondsen ter wereld. De groep noteert pas sinds vorige maand op de New York Stock Exchange en haalde 4,13 miljard dollar op. De overeenkomst om Hilton te kopen komt op een ogenblik dat private equity fondsen steeds grotere overnames tot stand brengen, die recordsommen aan kapitaal vergen.

Blackstone is ook een van de meest actieve Amerikaanse investeerders in vastgoed. De groep controleert al meer dan 100.000 hotelkamers in de VS en Europa en is eigenaar van ketens zoals La Quinta Inns and Suites en de LXR Luxury Resorts and Hotels. Met de overname van Hilton wordt Blackstone wereldwijd de grootste investeerder in hotels.

De raad van bestuur van Hilton heeft de overeenkomst al goedgekeurd, enkel de aandeelhouders en de marktautoriteiten moeten nog groen licht geven. Het akkoord zal naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond worden, aldus Hilton.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud