Hoe veel keer verdient de topman meer dan de arbeider?

(tijd) - In België verdient de gedelegeerd bestuurder van een groot bedrijf gemiddeld 18 keer meer dan een productiearbeider, blijkt uit de studie van Powers Terrin. De totale verloning van de gemiddelde Belgische topman bedraagt 830.000 euro per jaar, tegenover 46.000 euro voor de arbeiders.

In de meeste andere landen is de kloof tussen de top en de basis breder. In Europa is enkel in Spanje het verschil ietsje kleiner. In Nederland is de vermenigvuldigingsfactor eveneens 18, in de andere continentaal-Europese landen is hij iets groter. In Zwitserland is het verschil tussen de toplui en de arbeiders vergelijkbaar met het Belgische verschil, omdat alle werknemersniveaus er veel meer verdienen. Zwitserse arbeiders krijgen 60.000 euro en vormen daarmee de wereldtop.

Ook in de Verenigde Staten verdienen arbeiders behoorlijk veel - precies evenveel als in België. Maar hun grote bazen verdienen liefst 39 keer meer. De loonkloof is er dus dubbel zo breed als in België. In enkele Aziatische landen en vooral in Latijns-Amerika is dat verschil tussen superrijk en krap bij kas nog veel groter. In Japan is het verschil het kleins: de Japanse gedelegeerd bestuurder verdient zo'n elf keer meer dan zijn arbeiders.

24712267

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud