Huwelijkskandidaten hebben geschiedenis van fusies achter de rug

(tijd) - Dexia en Sanpaolo IMI zijn met hun onderlinge fusiebesprekingen niet aan hun proefstuk toe. Beide bankgroepen zijn elk het product van een reeks fusies en overnames.

Sanpaolo IMI ontstond in november 1998 uit de fusie van Istituto Bancario San Paolo di Torino en Istituto Mobiliare Italiano (IMI). De eerste, vooral een retailbank, zag al in 1563 het levenslicht, de zakenbank IMI 'pas' in 1931. De fusiegroep maakte sinds de samensmelting een hele herstructurering door. De vroegere staatsbanken veranderden van bureaucratische instellingen in meer gestroomlijnde, professionele ondernemingen.

Sanpaolo IMI versterkte zich de voorbije jaren via overnames. In het retailbankieren - goed voor het gros van de groepswinst - zorgden de overnames van Banco di Napoli en Cardine voor een betere dekking van de thuismarkt. Cardine staat sterk in het noordoosten van Italië, Banco di Napoli in het zuiden. Het eigen Sanpaolo-netwerk was al stevig verankerd in het noordwesten.

Sanpaolo IMI is ook de Italiaanse marktleider in de verdeling van beleggingsfondsen. Dat gebeurt onder meer via het agentennet van Fideuram, een belangrijke vermogensbeheerder.

De laatste tijd waren er wel wat spanningen tussen Sanpaolo IMI en Fideuram, omdat de bedrijfsleiding een bankverzekeringsmodel probeert uit te bouwen en daarvoor een aantal verzekeringsactiviteiten bij Fideuram onderbracht. Fideuram is daar niet gelukkig mee. Sanpaolo IMI is voorts actief als levensverzekeraar en zakenbank, en via Banca OPI als partner voor lokale overheden.

Sanpaolo IMI heeft ook verschillende samenwerkingsakkoorden met buitenlandse bankgroepen, zoals het Spaanse SCH. De bank bezit ten slotte participaties in enkele Oost-Europese banken.

Dexia ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Gemeentekrediet en het Franse Crédit Local de France (CLF), twee leidende spelers op de markt van de financiering van lokale besturen. Kort daarna ging de fusiegroep op de overnametoer. In 1997 nam Dexia een belang van 40 procent in het Italiaanse Crediop over van Sanpaolo IMI, eind 1998 verwierf Dexia nog eens 20 procent. In 1999 kocht de groep een belang van 20 procent in Crédit du Nord (Société Générale) en slorpte ze de Luxemburgse vermogensbeheerder BIL volledig op.

In 2000 legde de Belgisch-Franse groep 2,7 miljard euro op tafel voor de Amerikaanse kredietverzekeraar FSA. Dezelfde dag telde Dexia 896 miljoen euro neer voor de overname van de Nederlandse Bank Labouchere. Een jaar later volgde de overname van de Nederlandse zakenbank Kempen (1 miljard euro), die met Labouchere ondergebracht werd in Dexia Bank Nederland. Eind 2002 moest Dexia een voorziening van 497 miljoen euro aanleggen om de schade van de Legio Lease-affaire bij Labouchere te dekken. Na de verkoop van Kempen en het uitdoofscenario voor Labouchere rest Dexia in Nederland nog een bescheiden aanwezigheid via Artesia Banque Nederland.

In 2001 smolt Dexia Bank samen met het Belgische Artesia BC (Bacob) en werd zo de tweede retailbank op de Belgische markt. Dankzij die operatie legde Dexia ook de hand op DVV, de zesde verzekeraar van België. De integratie van Dexia en Artesia is ver gevorderd en zou eind 2005 afgerond moeten zijn.

22354855

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud