<I>Analyse:</I> Belgacom wil zwaargewicht worden voor ICT-diensten

(tijd) - Door de netwerkspecialist Telindus in te lijven wil Belgacom een belangrijke speler worden in ons land en in Europa voor informatica- en communicatiediensten (ICT) aan bedrijven en instellingen. Voor Belgacom is dat een manier om te groeien en zijn sterke positie op de bedrijvenmarkt te beschermen. De buit is echter nog niet binnen. En als het lukt, wachten Belgacom hindernissen. Drijfveren

Bijna dag op dag drie jaar geleden voerden Belgacom en Telindus overnamegesprekken. Belgacom stelde de netwerkspecialist uit Leuven toen voor een meerderheidsbelang te nemen in zijn Belgische activiteiten. Maar Telindus wees de avances af omdat de internationale groep, actief in 14 landen in Europa en Azië, zich niet wou opdelen. Het was niet de eerste keer dat Belgacom een gooi deed naar Telindus.

Waarom is een leverancier van telecomdiensten geïnteresseerd in een ICT-bedrijf dat netwerkgebaseerde oplossingen levert aan de zakelijke markt en de publieke sector? In de eerste plaats omdat Belgacom onder druk staat om te groeien. Niet alleen omdat de aandeelhouders van de beursgenoteerde telecomgroep dat verwachten, maar vooral omdat de inkomsten van Belgacom uit zijn klassieke activiteiten stagneren. Belgacom bekeek de voorbije jaren al verschillende belangrijke overnamedossiers, zoals Cesky Telecom of Versatel, maar zonder resultaat.

Er is een belangrijke bijkomende reden. Belgacom krijgt op verschillende domeinen klappen, maar het blijft erg sterk op de markt voor diensten aan bedrijven. De groep wil die positie beschermen. Om dat te kunnen moet Belgacom echter mee met de trends in de professionele markt. Bedrijven vragen steeds meer geïntegreerde informatica- en telecomoplossingen en zoeken leveranciers die zoveel mogelijk bestanddelen van die oplossingen kunnen leveren en integreren. Bovendien is er een groeiende vraag naar de uitbesteding van ICT-diensten en willen klanten steeds vaker internationale oplossingen.

Belgacom heeft niet de kunde en kennis om aan die vragen tegemoet te komen in huis, toch niet in voldoende mate. Daarom aasde het al eerder op Telindus. Toen het huwelijksaanzoek in 2002 strandde, richtte Belgacom zelf onder de naam NSI een ICT-dienstenleverancier op die al 200 werknemers telt. Over de omzet of het aantal klanten is niets bekend.

'Belgacom stak nooit onder stoelen of banken dat het NSI wou versterken met een overname', zegt een goed geïnformeerde waarnemer. 'De markt voor ICT-diensten aan bedrijven is erg versnipperd. Je moet een significant marktaandeel hebben om een belangrijke speler te zijn. Als je dan toch bereid bent een overname te doen, kan je beter ineens een grote slag slaan.' Telindus is een grote slag: het is de leidende netwerkspecialist in België en Luxemburg en door de overname van Arche een van de belangrijkste spelers in Frankrijk. In andere landen is Telindus een middenmoter of een kleine speler.

Belgacom heeft de buit echter nog niet binnen. De familie van de overleden stichter John Cordier, die met ongeveer 14 procent van het kapitaal de belangrijkste aandeelhouder is van Telindus, en de leiding van de groep steunen het bod nog niet. Het is de vraag of dat zal gebeuren. Beide reageren alvast niet enthousiast. Als ze het bod afwijzen en Belgacom wil doorzetten, wordt het ongevraagde bod een vijandige bieding. 'Het is niet onze bedoeling het zover te laten komen. We rekenen op een positieve reactie', valt te horen bij Belgacom. Maandag vergadert de raad van bestuur van Telindus over het bod. De familie Cordier koos de voorbije jaren voor een zelfstandige koers van Telindus.

Het is ook de vraag hoe de andere aandeelhouders zullen reageren. Belgacom biedt een premie van 31 procent bovenop de slotkoers van Telindus van woensdag, na aftrek van de waarde van de participatie van Telindus in Mobistar. Belgacom rekent dat belang niet mee omdat het nooit de toelating zal krijgen aandelen te hebben in een concurrent van zijn gsm-dochter Proximus. Inclusief Mobistar is de premie echter kleiner en die zal nog afnemen als de notering van het aandeel van Telindus, na de schorsing van gisteren, wordt hervat. Een forse stijging valt te verwachten. Mogelijk moet Belgacom ook rekening houden met tegenbiedingen.

Als Belgacom toch succesvol is, gaat het Telindus samenvoegen met NSI. Het wil niet drastisch reorganiseren bij Telindus en de groep een zekere mate van autonomie laten. Toch is een ingreep nodig: Telindus staat niet in alle landen even sterk en moet zijn pas herwonnen winstgevendheid nog vergroten. De Leuvense groep is ook nog volop bezig haar nieuwe meerjarenstrategie te ontplooien. Een overname kan die ontplooiing vertragen of doen mislukken.

Binnen Belgacom verliest Telindus meteen ook een van zijn sterke troeven: zijn neutraliteit tegenover leveranciers van telecomdiensten. Dat kan klanten kosten. Als Belgacom-onderdeel kan Telindus bovendien belangrijke klanten in de telecomsector, zoals Mobistar of Telenet, kwijtraken.

Het bod van Belgacom wordt naar verwachting half oktober goedgekeurd door de beurstoezichthouder CBFA en gaat dan van start. Half november wordt het afgesloten. Eind november volgt de publicatie van de resultaten. Aan het bod zijn voorwaarden verbonden. Zo wil Belgacom op zijn minst 75 procent plus één aandeel van Telindus binnenhalen. Het houdt zich wel het recht voor van de voorwaarden af te wijken.

23924777

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud