<I>Portret:</I> Belgacom groeit op nieuwe technologie

(tijd) - Belgacom is in België het voornaamste telecommunicatiebedrijf met vaste telefoonlijnen (retail en wholesale), mobielecommunicatiediensten, breedbanddata- en -internetdiensten en sinds kort televisie. De start was eerder bescheiden. Die ligt bij de telegrafie, in het midden van de 19de eeuw.

In 1878 doken de eerste telefoons op in ons land. Telegrafie en telefonie belandden samen met de post in één overheidsadministratie die later weer opgesplitst werd. In 1930 werd de Administratie van Telegrafie een staatsregie onder toezicht van een minister, onder de naam Regie van Telegrafie en Telefonie (RTT), een voor vele Belgen nog bekend begrip.

Pas in 1992 kwam verandering in de toestand. Onder druk van de liberalisering werd de RTT een autonoom overheidsbedrijf. De naam veranderde in Belgacom.

Twee jaar later werd Belgacom een naamloze vennootschap van publiek recht, waarmee het pad geëffend werd om nieuwe aandeelhouders aan te trekken. Het bedrijf raakte echter verlamd door bijwijlen heroïsche twisten aan de top, met gedelegeerd bestuurder Bessel Kok en voorzitter Benoît Remiche als antagonisten.

Voogdijminister Elio Di Rupo (PS) voerde een tabula rasa door en benoemde een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe topman. John Goossens, de nieuwe gedelegeerd bestuurder, leidde de zoektocht naar privé-aandeelhouders. Eind 1995, officieel in het voorjaar van 1996, stapte het consortium ADSB in Belgacom. Het consortium betaalde 73,4 miljard frank (omgerekend 1,82 miljard euro) voor de helft van het bedrijf min één aandeel. ADSB was een consortium met het Amerikaanse SBC Communications, TDC uit Denemarken en Singapore Telecom en de Belgische financiële groepen Dexia, KBC en Sofina.

De buitenlandse sectorgenoten van Belgacom hielpen Goossens bij de verdere modernisering van het bedrijf. De tijd drong omdat het laatste monopolie van Belgacom, spraaktelefonie, begin 1998 zou worden geliberaliseerd. Het personeel van het bedrijf belandde in een reeks drastische omwentelingen. Dat leidde tot het vertrek van ruim 10.000 werknemers en de herscholing van duizenden anderen.

In het zog van de hype in de sector stak Belgacom ook de neus over de grens. Belgacom werd actief in Nederland, Frankrijk, zelfs in Moskou. Maar de buitenlandse uitstap leverde weinig op zodat Belgacom zich bijna helemaal terugplooide op de thuismarkt. Goossens dacht er ook aan Belgacom voldoende af te slanken om het bedrijf dan uit te huwelijken aan een buitenlandse partner. Dat project werd evenwel doorkruist door zijn overlijden. Voor zijn opvolger, Didier Bellens, was het vinden van een bruid geen prioriteit is.

En toen kwam de beursgang. In oktober 2003 bereikten de Belgische staat, Belgacom en ADSB een overeenkomst die ADSB de mogelijkheid bood zijn aandelen via een beursintroductie te verkopen. De appetijt naar de aandelen was groot, want ze werden twee keer overingetekend. Bij de beursintroductie werd 3,56 miljard euro opgehaald.

In juni van dit jaar volgde opnieuw een belangrijke stap. Belgacom betrad de televisiemarkt onder de naam Belgacom TV. De differentiatie zet door.

23924777

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud