IBA bevestigt groeiverwachtingen voor 2002

(tijd-nieuwslijn) - De Waalse bouwer van deeltjesversnellers Ion Beam Applications (IBA) bevestigt de winst- en omzetverwachting voor 2002. CEO Pierre Mottet (foto: Photo News) zei woensdag op de algemene vergadering van aandeelhouders dat IBA "dichtbij de finalisatie van enkele protontherapiecontracten zit".

Vooral met het National Cancer Center in Seoul zijn de onderhandelingen in een vergevorderd stadium.

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers in maart zei IBA voor 2002 te mikken op een omzet- en ebitdagroei tussen 10 en 15%. In 2001 behaalde de Waalse groep een omzet van EUR 257,6 miljoen en een bedrijfskasstroom (ebitda) van EUR 60,3 miljoen. Mottet zei op de jaarvergadering dat IBA die doelstelling handhaaft. Tegen 2004 wil IBA zijn omzet met 15% tot 20% zien groeien en zijn bedrijfskasstroom met 20% tot 30%.

IBA zag in 2001 zijn inkomsten uit protontherapie fors terugvallen tot EUR 8 miljoen. De onderneming verkocht in dat jaar wel twee protontherapiesystemen aan Chinese ziekenhuizen, maar de inkomsten uit die contracten vielen grotendeels buiten het boekjaar 2001. Eén protontherapiesysteem kost tussen EUR 25 en 50 miljoen. In 2001 boekte IBA EUR 5 miljoen omzet uit zijn verkopen in China, in 2002 hoopt de bouwer van deeltjesversnellers uit die contracten EUR 7 miljoen opbrengsten te halen.

Voor het businessplan 2002 heeft IBA geen verkoop van een protontherapiesysteem in rekening genomen, maar Mottet hoopt die conservatieve opstelling te kunnen weerleggen. Hij zei dat IBA dichtbij de finalisatie van drie protontherapiecontracten staat. Het Zuid-Koreaanse National Cancer Center zou aan IBA gevraagd hebben een offerte op te stellen. IBA heeft tot eind juni de tijd om zijn aanbod over te maken. Verder voert IBA gesprekken met de universiteit van Jacksonville in Florida en met MD Andersen in Houston (Texas), het op een na grootste oncologisch centrum in de wereld.

Op de algemene vergadering stelde een aandeelhouder vragen over de notering die IBA in 2003 in de Verenigde Staten wil aanvragen. Pierre Mottet herhaalde dat IBA vooral de concurrentiekracht wil verhogen met de Amerikaanse sectorgenoten. "Het is ons niet zozeer om een dubbele notering te doen, maar wel om de zichtbaarheid te verhogen op de Amerikaanse markt", zei Mottet. IBA zou in de VS tussen USD 50 miljoen en USD 100 miljoen willen ophalen.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud