IBA boekt weer winst in 2004

(tijd-nieuwslijn) - De medische specialist IBA haalde vorig jaar een nettowinst van 6,2 miljoen euro. In 2003 leed het bedrijf nog een verlies van 123,6 miljoen euro, hoofdzakelijk te wijten aan bijna 100 miljoen euro uitzonderlijke kosten. De resultaten zijn beter dan verwacht.

Voor 2005 rekent IBA op een lichte klim van de bedrijfswinst en de omzet. Het grote vraagteken dit jaar is het prostaatkankerimplantaat Radiocoil, waarvoor het bedrijf op technische productieproblemen stuitte. Dat meldt IBA in een persbericht.

De resultaten zijn beter dan verwacht. Vier analisten, gepolst door Tijd-Nieuwslijn, rekenden gemiddeld slechts op een nettowinst van 4,9 miljoen euro. Ook de omzet, 189,8 miljoen euro, kwam hoger uit dan de consensus van 181,9 miljoen euro. De bedrijfskasstroom van 36,1 miljoen euro kwam uit in lijn van de verwachtingen.

In 2003 lag zowel de omzet als de bedrijfskasstroom hoger dan vorig jaar als gevolg van de desinvestring van de afdeling Sterilisatie & Ionisatie (S&I). Die werd in 2004 maar voor vijf en een halve maand in de boeken opgenomen. Exclusief S&I steeg de omzet 17,8 procent niettegenstaande de dollarontwaarding. Ongeveer de helft van zijn inkomsten zijn in dollar uitgedrukt. De bedrijfswinst steeg wel. Een operationeel verlies van 3,4 miljoen euro werd weggewerkt tot een winst van14,8 miljoen euro.

De omzet van de overblijvende divisies, Technologie & Uitrusting (TU) en Radio-isotopen (RI), was in 2004 in stijgende lijn. De omzet van TU steeg 22,6 procent tot 82,6 miljoen euro bij reeele wisselkoersen. Die forse groei dankt IBA aan de groei van dosimetrie, de toenemende verkoop van Rhodotrons voor sterilisatiedoeleinden en de verkoop van een protontherapiesysteem in Florida.

Mottet herhaalde dat hij hoopt jaarlijks 1 nieuw contract voor de installatie van een dergelijk systeem binnen te halen. 'Dit jaar zijn er 3 of 4 projecten die een serieuze kans maken om zich te concretiseren', aldus gedelegeerd bestuurder Pierre Mottet. Hij refereert daarbij naar Pennsylvania, China, Frankrijk en Zuid-Afrika. In Pennsylvania zijn nog drie kandidaten in de running; een beslissing is voor mei. Ook voor België lijkt een protontherapiesysteem, met een totale kost van ongeveer 100 miljoen euro, geen utopie meer. Vorige week nog staken de verschillende Belgische universiteiten de koppen samen om dit dossier te bespreken.

De afdeling TI zag zijn omzet bij reeele wisselkoersen 8,2 procent stijgen tot 37,1 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen was dat 18,1 procent. Deze afdeling omvat enerzijds de productie en distributie van FDG, een radiogemarkeerd suiker ter opsporing van kankercellen, en anderzijds de ontwikkeling van brachetherapie voor de behandeling van prostaatkanker. De divisie boekte over het volledige jaar een lichte operationele winst, terwijl de kleinste activiteit 'brachytherapie' verlieslatend was op operationeel niveau. 'Daar komt ook dit jaar geen verandering in', aldus Mottet. IBA kampt met enkele technische problemen die productie van de kankerimplantaten, Radiocoil genaamd, op grote schaal verhinderen. 'We werken eraan. In 2006 zullen we de situatie evalueren. Rekenen we met de problemen af, dan kunnen we winst maken in 2006. Indien we niet tot een oplossing komen, wordt deze activiteit stopgezet', zegt Mottet.

Voor 2005 is de groep voorzichtig. IBA verwacht een lichte stijging van de ebit en de omzet, exclusief de afdeling S&I en bij een gelijkblijvende dollarkoers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud