'IBA goed geplaatst voor protontherapiecontract Orsay'

De cyclotronproducent IBA is naar eigen zeggen goed geplaatst om gekozen te worden voor de levering van een protontherapiecentrum in Orsay, Frankrijk. Dat zei Jean-Marc Bothy, financieel directeur van IBA, op het midcap event in Parijs.

(tijd) Het contract heeft een waarde van EUR 20 tot 30 miljoen.

'Voor zover we weten is Accel onze enige kandidaat', aldus Bothy. IBA heeft een marktaandeel van 52 procent in protontherapiecentra. Accel, een beginnend bedrijf uit Boston (VS), heeft 12 procent van de markt, maar kent problemen met zijn protontherapiesysteem in Duitsland. Protontherapie laat toe om kankercellen tot op de millimeter precies te bestralen. 'We horen langs verschillende kanten dat we goed gepositioneerd zijn om het contract binnen te halen', klinkt het bij IBA.

Het centrum zou eerder beperkt in omvang zijn, met twee protontherapiezalen (vaak 4 tot 5) en een kostprijs van ongeveer EUR 20-30 miljoen tegenover soms EUR 45 tot 50 miljoen. Ter vergelijking: IBA haalde tijdens de eerste jaarhelft een omzet van EUR 83 miljoen.

Over de timing van de toekenning spreekt Bothy zich liever niet uit. 'Je moet daarin voorzichtig zijn, het kan nog in de tweede helft van 2006 maar evengoed in de eerste zes maanden van 2007.'

IBA dingt nog mee voor de levering van een centrum in Uppsala (Zweden), Kiel (Duitsland) en Med-Austron (Oostenrijk), maar die procedures zijn minder ver gevorderd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud