IBA lanceert compact en goedkoper protontherapiesysteem

De cyclotronproducent IBA heeft een compacte versie van zijn protontherapiesysteem gelanceerd. Het systeem is het eerste van zijn soort dat werd goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration (FDA).

(tijd) Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het systeem richt zich op kleinere centra en vergt een veel kleinere investering dan de gewone protontherapiesystemen.

IBA heeft een marktaandeel van 52 procent in protontherapiecentra. Protontherapie laat toe om kankercellen tot op de millimeter precies te bestralen. Tot nog toe richtte IBA zich met zijn grote centra met meerdere behandelingskamers en een prijskaartje van meer dan 120 miljoen dollar op de grote stadscentra met een bereik van 10 miljoen inwoners. Negen instellingen in de VS, Europa en Azie gebruiken vandaag deze IBA-technologie of hebben ze besteld.

Met het COMPACT Protontherapiesysteem richt IBA zich op centra die kleinere bevolkingsgroepen bedienen van 1 tot 5 miljoen mensen. Het systeem en de software kosten minder dan 30 miljoen dollar. 'We zijn erg blij dat we de protontherapie nu op veel grotere schaal beschikbaar kunnen maken voor veel meer patienten', zegt IBA-topman Pierre Mottet in het persbericht.

Het nieuwe COMPACT Systeem is beschikbaar als een stand-alone kant-en-klare installatie of kan worden ingevoegd in een bestaande afdeling radiotherapie. Er bestaan ontwerpen van gebouwen met mogelijkheden om het aantal behandelingskamers uit te breiden en het nieuw systeem is opwaardeerbaar, aldus het communique.

IBA deelt voorts nog mee dat het zijn productiecapaciteit plant uit te breiden door assemblage- en testbunkers toe te voegen. De cyclotronproducent speelt daarmee in op de toenemende vraag naar protontherapiesystemen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud