Icos verwacht dit jaar bedrijfswinst

(tijd-nieuwslijn) - De nettowinst van Icos voor geheel 2002 is moeilijk in te schatten, maar het bedrijfsresultaat zal positief zijn. De onzekere factor is het verlies door de zwakte van de dollar, al wordt dat in de balans gecompenseerd. Dat zei Anton De Proft, algemeen directeur van de producent van inspectiesystemen voor de chipindustrie, Icos, op een pers- en analistenconferentie.

Icos heeft een sterk tweede kwartaal achter de rug met een bijna verdubbeling van de omzet tegenover het eerste kwartaal. Er werd ook een positief bedrijfsresultaat van USD 0,7 miljoen geboekt. "Dat komt omdat zowel de markt als ons marktaandeel gegroeid is. We geloven dat we de technologische basis hebben om ons marktaandeel verder uit te breiden", zegt De Proft.

Icos puurt 80% van de inkomsten uit de verkoop van machines die halfgeleiders controleren. "We hebben vorige week een nieuwe machine op de markt gebracht. De CI9250/9450. Die kost evenveel als zijn goedverkopende voorganger maar werkt sneller en is eenvoudiger hanteerbaar", zegt de algemeen directeur. Hij verwacht voor het derde kwartaal een verdere stijging van de omzet maar niet in dezelfde mate als in het tweede kwartaal.

Icos gaf in de nieuwe gebouwen in Haasrode aan de massaal aanwezige analisten een demonstratie van zijn machines met als pronkstuk de kersverse CI9250. Die machines controleren halfgeleiders op krassen, vervormingen of foute solderingen. De invoer aan de machines gebeurt meestal handmatig. "De productie van halfgeleiders gebeurt minder op grote productielijnen. De productie gebeurt steeds meer door onderaannemers die behoefte hebben aan kleine, flexibele machines zoals de onze", zegt de directeur. Ook Icos laat al zijn machines in andere bedrijven produceren. Icos doet het ontwerp, maakt de software en houdt zich bezig met de verkoop. Icos heeft zijn Belgische activiteiten nu geconcentreerd in een nieuw gebouw, schuin tegenover het oude gebouw in Haasrode. Het pand kostte USD 5,2 miljoen. De terreinen e rrond zijn groot genoeg om de bedrijfsoppervlakte te verdrievoudigen.

Icos beschikt over een uitstekende balans met een stevige cashpositie. Het bedrijf is niet geinteresseerd om concurrenten die in de problemen zitten over te nemen. "Vaak zitten die concurrenten in de problemen omdat hun kostenstructuur te hoog ligt. Een overname zou weinig toevoegen aan ons rendement", zegt De Proft. Icos is daarentegen wel geinteresseerd in kleine overnames met een grote toegevoegde waarde. "We hebben het afgelopen kwartaal in Hong Kong een mechanisch designcentrum overgenomen. We werkten vroeger vaak met die mensen samen, maar het leek ons cruciaal om die technologie in eigen huis te hebben. In het eerste kwartaal is er dan weer een licentie aangekocht voor handling technologie. Dat is technologie om chips te verplaatsen en te sorteren. Die kunnen we integreren in onze bestaande producten", zei de algemeen directeur.

18538376

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud