Iepers Transics komt in handen van Carlyle

Het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle Group neemt de meerderheid in Transics, de Ieperse leverancier van boordcomputers voor vrachtwagens over. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

(tijd) De oprichters Walter Mastelinck en Ludwig Lemenu blijven aan het roer en behouden ook een minderheidsbelang. De operatie moet het bedrijf meer middelen verschaffen om een pan-Europese speler te worden, zo zeggen de twee stichters en gedelegeerd-bestuurders.

De twee stichters wensten een sterke financiële partij aan boord om potentiële nieuwe klanten voldoende vertrouwen te geven, zeggen ze. Overnameplannen zijn er niet. 'De technologie hebben we zelf en marktaandeel moeten we niet kopen: de markt voor boordcomputers in vrachtwagens moet zich nog ontwikkelen', klinkt het.

Van de 3,5 miljoen trucks in Europa zijn er nog maar 150.000 uitgerust met een boordcomputer. De nood aan dergelijke computer stijgt omdat het transport complexer wordt. Via GPS en draadloze datatransmissie zorgen ze voor communicatie tussen de vrachtwagen en de transporteur of zijn klant. Grote vervoerders als het Belgische H.Essers en het Nederlandse Jan de Rooy gebruiken de apparaten uit Ieper.

Mastelinck en Lemneu behouden de leiding van het bedrijf en een belang van 20 procent. Behalve de oprichters zat ook de voormalige Bankunie-voorzitter Albert Barroo in het kapitaal. Hij stapt uit het bedrijf, samen met de investeerders Creafund, Rendex, ABN AMRO, TrustCapital Technology en Stroke Fund.

Hoeveel Carlyle betaalt voor Transics wordt niet bekendgemaakt. Het Ieperse bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 18,5 miljoen euro, en een nettowinst van 3,4 miljoen euro. Dit jaar wil het bedrijf een omzet van 25 miljoen euro realiseren.

Carlyle Group is een van de grootste Amerikaanse investeringsfondsen en heeft nauwe banden met de Republikeinse Partij in de VS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud