IG Metall dreigt met stakingen bij Volkswagen

(tijd) - De Duitse industriebond IG Metall dreigt bij de autofabrikant Volkswagen (VW) met stakingen in november als het management geen concessies doet in de lopende CAO-onderhandelingen. De vierde gespreksronde tussen de bond en de directie van VW eindigde in de nacht van donderdag op vrijdag zonder resultaat. Eind volgende week loopt de zogeheten vredesplicht af, de periode waarbinnen het personeel geen actie mag voeren.

De vakbond was VW donderdag tegemoetgekomen door zijn looneis van 4 procent los te laten. In plaats daarvan wil de bond de loonsverhoging die voor de elektro- en metaalindustrie is afgesproken: in twee achtereenvolgende stappen 1,5 en 2 procent meer loon, plus een eenmalige uitkering van 0,7 procent.

De vakbond is ook bereid de werkweek flexibeler in te vullen en wil accepteren dat nieuw personeel tegen minder loon wordt aangenomen. Daarmee komt impliciet de huis-CAO van VW op de helling te staan. Die was tot nu heilig voor het VW-personeel en de bonden.

De directie van VW vindt de voorstellen van de bond onvoldoende. VW wil een derde bezuinigen op de loonkosten tussen nu en 2011 om de concurrentiepositie van Volkswagen te verbeteren. Daarvoor is in de komende twee jaar volgens de autofabrikant een bevriezing van de lonen noodzakelijk. De voorstellen van de bond betekenen volgens berekeningen van het concern een kostenverhoging van jaarlijks meer dan 100 miljoen euro.

De autofabrikant had zich eerder bereid verklaard een garantie te geven voor de 103.000 werknemers in de West-Duitse fabrieken, de belangrijkste eis van de vakbond voor de nieuwe CAO. Daarvoor is een kostenbesparing noodzakelijk, zegt het bedrijf.

De bonden voelen zich onder druk gezet door de situatie bij Opel, waar het moederbedrijf General Motors 10.000 banen wil wegsnijden om 500 miljoen euro te bezuinigen vanaf 2006. Volgens IG Metall heeft VW de uitgestrekte hand van het personeel afgeslagen. Daarom dreigt de bond met stakingen in november. SdV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud