InBev België ligt stil door manifestatie - update

(tijd-nieuwslijn/belga) - De activiteiten van de Belgische afdeling van biergroep InBev liggen dinsdag grotendeels stil als gevolg van een vakbondsmanifestatie. Zo'n 1.500 mensen stapten dinsdag op in een betoging tegen de herstructureringsplannen van InBev. Onder de manifestanten bevonden zich delegaties van de InBev-vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

'Op sommige plaatsen wordt er gewerkt, op andere niet en wordt er actie gevoerd', zegt Lian Verhoeven, woordvoerster van InBev België, aan Tijd-Nieuwslijn. Wat de brouwerijen betreft, werd er vanmorgen in Jupille nog gewerkt, maar verwacht werd dat het brouwen er na de middag zou stilvallen. De andere brouwerijen, in Leuven, Hoegaarden en bij Belle Vue, liggen stil. Ook de administratieve diensten in Leuven en Jupille hebben het werk neergelegd. In de depots is er volgens Verhoeven wel wat activiteit, al ligt die op een laag pitje.

'Wij begrijpen de reactie van de vakbonden. Het is hun recht om op deze manier hun mening te uiten', merkt Verhoeven op.

Sabine Sagaert, de nieuwe president van InBev BeLux, drukte vorige week nog de hoop uit dat de onderhandelingen met de vakbonden zo snel mogelijk zouden worden hervat.

Volgens Verhoeven zijn in de meeste ondernemingsraden de vragen gesteld en beantwoord, en staat enkel Hoegaarden nog open. De vakbonden verwachten ook tegen ten laatste 10 april een antwoord van InBev op hun alternatieve voorstellen voor de sluiting van Hoegaarden.

De vakbonden hadden voor vandaag een Europese manifestatie aangekondigd tegen de recente ontwikkelingen bij InBev. In het kader van een verhoging van de rendabiliteit is de Belgisch-Braziliaanse groep volop bezig met een kostenreductieplan. Daarbij wordt vooral het principe van de ZBB of 'zero based budgetting' gehanteerd. Dit gaat ervan uit dat de budgettering niet jaar na jaar wordt overgenomen, maar dat elke uitgave telkens weer op zijn zin, noodzaak en omvang wordt getoetst.

Deze kostenjacht, die is overgenomen van AmBev, werd na Zuid-Amerika ook al in Noord-Amerika toegepast, en nu is West-Europa aan de beurt. Met zijn mature markt en hevige concurrentie is West-Europa momenteel de minst goed presterende regio voor InBev. Het bierverbruik blijft er wel vrij hoog liggen, maar daalt niettemin jaar na jaar. Bovendien zet de scherpe concurrentie druk op de marges.

InBev maakte tot dusver al intenties bekend om in België, maar ook elders in West-Europa, te herstructureren en banen te schrappen. Het meest opzienbarende plan is de stopzetting van de brouwerijactiviteit in Hoegaarden, maar ook bij de ondersteunende diensten dreigen heel wat banen verloren te gaan. InBev wil wil Europese dienstencentra oprichten voor export en financiën in Tsjechië en Hongarije, en bovendien IT-diensten uitbesteden.

Omdat de groep geen duidelijkheid wil of kan scheppen over verdere herstructureringen en de gevolgen voor het personeel, hebben de vakbonden vandaag een Europese manifestatie georganiseerd. Zij vragen behoud van de huidige tewerkstelling, eisen garanties voor de toekomst en willen ook dat er Europese afspraken worden gemaakt.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud