InBev en Heineken strijden om Xujin

(tijd-nieuwslijn) - De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev en zijn Nederlandse concurrent Heineken zijn allebei kandidaat om een belang van 30% te nemen in de Chinese brouwerij Xujin, marktleider in de provincie Fujian.

Een week geleden zouden ze beide een bod hebben ingediend. Ook de Chinese brouwer Yanjing is kandidaat, maar zijn kansen worden lager ingeschat. Dat schreef Le Soir zaterdag.

Xujin heeft in de provincie Fujian, in Zuidoost-China, een marktaandeel van 40% en moet vooral opboksen tegen de concurrentie van Huiqan. Fujian telt 35 miljoen inwoners en is de minst ontwikkelde onder de Chinese kustprovincies.

Xujin is momenteel in handen van het management en de lokale overheid. Verwacht wordt dat het biedproces voor het Chinese nieuwjaar, in januari 2006, wordt afgerond.

Analist Fan Cheuk Wan van ABN Amro verwacht dat de overnameprijs voor Xujin hoog zal oplopen.

De overname van Xujin zou zinvol zijn voor InBev, dat zich heeft opgewerkt tot de nummer 3 in China met een marktaandeel van 10%. InBev is uitsluitend in het zuidoosten van het land actief. Sommigen merken echter op dat de dominante positie van InBev in de aangrenzende provincies Guangong en Zhejiang een nadeel kan vormen, omdat hierdoor de positie in Fujian zou kunnen aangetast worden. InBev wou tegenover Le Soir geen commentaar geven.

Heineken heeft in de verovering van de Chinese biermarkt een achterstand op InBev. In de jaren 90 was de Nederlandse groep marktleider in Shanghai, maar nadien kende ze enkele tegenslagen, zodat ze in het begin van het millennium uit China dreigde te verdwijnen. Intussen is Heineken aanwezig in het zuiden van de provincie Guangdong, samen met Kingway als partner, en in de provincie Jiangsu. Heineken wou geen commentaar kwijt over zijn interesse in Xujin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud