'Inbev overweegt overname Indiase biergroep'

(tijd-nieuwslijn) - Volgens de krant Indian Economic Times (IET) is de biergroep Inbev de belangrijkste kandidaat om de Indiase brouwer United Breweries over te nemen. Inbev zelf wil geen commentaar geven op het bericht.

United Breweries, dat ondermeer India's nummer1-biermerk Kingfisher bezit, heeft een aantal 'ongevraagde aanbiedingen' gekregen om een strategische alliantie te vormen, aldus het bedrijf in een communiqué aan de beurs van Mumbai vandaag.

UB onderzoekt momenteel die aanbiedingen. Volgens de Indian Economic Times zou United Breweries binnenkort gesprekken starten over de mogelijke verkoop van een deel van zijn bieractiviteiten. Mogelijke overnamekandidaten zouden InBev, Anheuser-Busch en Heineken zijn, waarbij InBev volgens de bronnen van de krant bovenaan het lijstje staat.

Om welk belang van UB het zou gaan, is nog niet gekend. Volgens de IET wil topman Vijay Mallya's minstens 26 procent verkopen, waarbij hij wel de controle over het bedrijf behoudt.

Speculatie over een mogelijk partnerschap voor UB is niet nieuw, zeker sinds een akkoord tussen de groep en het Britse Scottish & Newcastle (S&N) geen vruchten afwierp. S&N en UB sloten in 2002 een akkoord, waarbij de Britse groep zou investeren in preferente niet-stemgerechtigde aandelen. De operatie zou S&N over een termijn van 5 jaar een belang van 26 procent in UB opleveren. Maar daar is totnogtoe niets van in huis gekomen. S&N heeft op dit moment enkel een belang van 40 procent in een joint-venture met de UB Groep in Millennium Alcobev. Dat partnerschap verkoopt biermerken als Bullet, Kalyani Strong, Turbo, Guru en Marco Polo.

India is geen bijzonder grote biermarkt. De jaarlijkse consumptie per capita bedraagt er 0,7 liter, tegenover 18 liter in China. De jaarlijkse verkoop komt er op 5,6 miljoen hectoliter, tegen 260 miljoen hectoliter in China. InBev is in Azië vooral actief in China, waar het de op twee na belangrijkste brouwer is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud