Interbrew en AmBev fuseren tot InterbrewAmBev

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische bierbrouwer Interbrew en zijn Braziliaanse sectorgenoot AmBev gaan een gedeeltelijke fusie aan via een kruisparticipatie. De transactie heeft een prijskaartje van 9,2 miljard euro. Het nieuwe InterbrewAmBev wordt 's werelds grootste bierconcern. Interbrew en AmBev behouden elk hun beursnotering.

Foto (belga): Interbrews huidig gedelegeerd bestuurder John Brock wordt ook de gedelegeerd bestuurder van de fusiegroep InterbrewAmBev.

Interbrew krijgt een economisch belang van 21,8 procent in AmBev. Dat gebeurt door de overname van 100 procent van Braco, de holding van de referentieaandeelhouders van AmBev. Interbrew zal daarvoor 141,7 miljoen nieuwe aandelen uitgeven die bestemd zijn voor de aandeelhouders van Braco. Braco en zijn 98,64 procent-dochter ECAP hebben samen 8,25 miljard aandelen-AmBev in handen, wat 52,8 procent van de stemrechten vertegenwoordigt.

AmBev neemt Interbrews Canadese dochter Labatt over, inclusief diens belang van 30 procent in Femsa Cerveza en diens 70 procent-belang in Labatt USA. AmBev geeft hiertoe 9,5 miljard gewone aandelen en 13,8 miljard preferente aandelen uit, die bestemd zijn voor Interbrew, en neemt ook een schuld van 1,5 miljard dollar over.

Als de transactie wordt goedgekeurd door de bevoegde mededingingsautoriteiten, zal ze naar verwachting worden afgerond in de tweede jaarhelft. Interbrew en AmBev behouden hun aparte beursnoteringen. Wat de naam betreft, sluit Brock niet uit dat er een andere 'sexier' naam wordt gekozen voor het fusiebedrijf.

InterbrewAmBev wordt het grootste bierconcern in de wereld met een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 14 procent, een totaal biervolume van 190 miljoen hectoliter en een omzet van 9,5 miljard euro (pro forma cijfers 2003).

Overeenkomstig de Braziliaanse bedrijfswetgeving zal InterbrewAmBev na de afronding van de deal een verplicht bod uitbrengen op alle gewone aandelen-AmBev die in handen zijn van het publiek. Fundacao Antonio e Helena Zerrenner, de derde aandeelhoudersgroep binnen AmBev, heeft de aandeelhoudersovereenkomst met Braco vernieuwd tot 2019.

De nieuwe combinatie zou jaarlijks voor 280 miljoen euro synergievoordelen opleveren: 140 miljoen euro van technische en administratieve aard en nog eens 140 miljoen euro van commerciele aard. Verwacht wordt dat de transactie Interbrew winstgroei zal opleveren vanaf 2006, na synergieën en voor goodwill.

John Brock wordt gedelegeerd bestuurder van InterbrewAmBev, terwijl Pierre Jean Everaert voorzitter wordt. In de raad van bestuur van InterbrewAmBev zullen vier bestuurders zitten die zijn aangeduid door Stichting Interbrew, vier die worden benoemd door de huidige aandeelhouders van Braco en zes onafhankelijke bestuurders.

InterbrewAmBev zal jaarlijks 215 miljoen hectoliter dranken verkopen, waarvan 190 miljoen hectoliter bier en 25 miljoen hectoliter frisdranken (cijfers pro forma 2003). De belangrijkste biermerken worden Stella Artois, Beck's en Brahma.

Over de toekomstige strategie bleven beide bedrijven op de persconferentie op de vlakte. Brock herhaalde het potentieel van stevige organische groei, maar sloot ook eventuele nieuwe overnames niet uit. Beloftevol is wel dat het fusiebedrijf 77 procent van de verwachte groei (in biervolume) ter wereld op zijn naam mag schrijven, met als belangrijkste markten China, Brazilië en Mexico. Interbrew zal van het netwerk van Ambev in Latijns-Amerika gebruik maken om zijn merken te verkopen op deze snel groeiende markt. Financiële prognoses werden niet vrijgegeven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud