Interbrew haalt halfjaarwinst van EUR 165 mln

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische biergroep Interbrew boekte over de eerste helft van 2002 een 18,3% lagere nettowinst van EUR 165 miljoen. Per aandeel daalde de winst van EUR 0,56 tot EUR 0,51, aan de bovenkant van de verwachtingen die uiteenliepen van EUR 0,40 tot EUR 0,59. Voor het volledige boekjaar stelt de groep een winst per aandeel van EUR 1,5 in het vooruitzicht.

Financieel directeur Luc Missorten herhaalde tevens de doelstelling om in de periode 2000 - 2004 een gemiddelde winstgroei per aandeel van 2 cijfers voor te leggen.

Gecorrigeerd voor de gewijzigde consolidatiekring, dus zonder Carling maar met Beck's en Diebels, en na herstructureringskosten daalde de nettowinst van EUR 206 miljoen tot EUR 171 miljoen. Per aandeel werd dit een daling van EUR 0,54 tot EUR 0,52. Volgens hetzelfde schema steeg de omzet met 19,7% tot EUR 3,3 miljard. Bij ongewijzigde structuur kwam de omzet uit op 3,4 miljard, in lijn met de verwachting.

De bedrijfscashflow (EBITDA) daalde van EUR 652 miljoen tot EUR 573 miljoen. Indien rekening wordt gehouden met de gewijzigde samenstelling van de groep en na aftrek van de Tradeteam herstructureringskost van EUR 61 miljoen, kwam de EBITDA uit op EUR 569 miljoen. Zonder deze herstructureringskost steeg de EBITDA van EUR 516 miljoen tot EUR 630 miljoen en dikte de nettowinst aan van EUR 206 miljoen tot EUR 218 miljoen.

De resultaten van Interbrew werden over de eerste jaarhelft tevens negatief beinvloed door een eenmalige kost van EUR 19 miljoen, afkomstig uit Canada waar de groep over een nieuwe arbeidsovereenkomst onderhandelde. Deze onderhandelingen drongen zich op na de lock-out in de brouwerij in London, Ontario. In Noord-Amerika steeg de omzet van Interbrew overigens van EUR 848 miljoen tot EUR 976 miljoen, maar bleven zowel de bedrijfswinst als de bedrijfscashflow nagenoeg onveranderd op respectievelijk EUR 175 miljoen en EUR 116 miljoen.

West-Europa, dat met 44% nog steeds de belangrijkste bijdrage tot de bedrijfscashflow levert, boekte een omzetstijging van EUR 1,2 miljard tot EUR 1,6 miljard. Het grootste deel van deze omzetstijging was afkomstig van Beck's. De bedrijfscashflow klom van EUR 193 miljoen tot EUR 277 miljoen en de bedrijfswinst van EUR 96 miljoen tot EUR 127 miljoen.

In de groeimarkten werd een omzetstijging opgetekend van EUR 629 miljoen tot EUR 681 miljoen. De bedrijfscashflow steeg licht tot EUR 153 miljoen, terwijl de bedrijfswinst met EUR 5 miljoen daalde tot EUR 58 miljoen. In een toelichting bij de jaarcijfers sprak Missorten zijn ontgoocheling uit over de resultaten in Rusland waar de groep te laat investeerde in pet- en blikjesverpakkingen. Deze twee groeisegmenten zijn goed voor respectievelijk 30% en 10% van de markt. Om aan de vraag naar petflesjes en drankblikje tegemoet te komen investeerde Interbrew EUR 130 miljoen in een nieuwe verpakkingsfabriek die sinds eind juni operationeel is. Een tweede tegenvaller in de regio was de prijszetting die iets te hoog was, waardoor Interbrew terrein verloor.

Over Oekraine liet Missorten zich wel tevreden uit. Deze markt wordt volgens de Interbrew-topman steeds belangrijker. In Centraal-Europa werden sterke groeicijfers opgetekend in Tsjechie, Hongarije en Kroatie. Moeilijke economische omstandigheden zetten daarentegen een domper op de prestaties in Bulgarije, Roemenie en Montenegro.

Foto: Hugo Powell, CEO Interbrew (foto: Belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud