Intercommunales maken 1,2 miljard euro winst

(belga) - De 239 Belgische intercommunales (IC's) realiseerden in 2004 een gezamenlijke nettowinst van 1,2 miljard euro. De 31 intercommunales voor elektriciteits- en gasdistributie verdienden het meest. Zij dragen bijna drie vierde bij in de winst. Dat blijkt uit een studie van Dexia Bank.

Toch zien de energie-intercommunales hun winsten door de liberalisering van de energiemarkt afnemen. Hun winst daalde vorig jaar 47 procent, na een terugval met 27 procent in 2003. In Walloniƫ en Brussel, waar de markt nog niet volledig geliberaliseerd is, is de impact veel kleiner dan in Vlaanderen.

De intercommunales hebben een niet te verwaarlozen economisch gewicht, zegt Dexia. Het balanstotaal bedroeg eind 2004 27,2 miljard euro. De 31 IC's voor elektriciteits- en gasdistributie vertegenwoordigen 60,2 procent van de totale geaggregeerde balans van de IC's. Hoewel de liquiditeit van de energie- en gasintercommunales krap is, hebben ze uitstekende solvabiliteitsratio's, een goed vermogen om de langetermijnschuld terug te betalen en een hoge rentabiliteit op het eigen vermogen.

De IC's voor economische expansie en die voor water- en afvalbeheer hebben een vrij lage winst tegenover hun kosten. De IC's die zich toeleggen op afvalbeheer hebben een zwakke solvabiliteit.

24801344

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud