Interconnector (Distrigas): transport aardgas onderbroken

(tijd-nieuwslijn) - Interconnector Ltd, de uitbater van de aardgaspijpleiding tussen Groot-Brittannie en het Europese vasteland, heeft het transport van aardgas door de pijpleiding opnieuw stilgelegd. Dat gebeurde nadat er condensaten in het aardgas werden ontdekt. Dat deelde Interconnector Ltd vrijdagavond mee.

De Interconnector tussen het Britse Bacton en het Belgische Zeebrugge is al sinds 2 juli buiten gebruik, omdat er condensaten in het aardgas werden ontdekt, waardoor dat aardgas niet meer beantwoordde aan de technische vereisten. Sindsdien werd een grondige schoonmaakoperatie van de pijpleiding uitgevoerd, die woensdagavond 31 juli werd afgerond.

Donderdag 1 augustus werd de pijpleiding opnieuw gevuld en vrijdag werden testen uitgevoerd. Bij die testen werden opnieuw condensaten ontdekt. Daarom werd het transport van aardgas opnieuw stilgelegd, totdat de Britse aardgasdistributeur Transco gas kan leveren, dat voldoet aan de technische vereisten.

Volgens de normale planning zou het aardgastransport via de Interconnector zaterdagmorgen 3 augustus worden hervat. Het is nog de vraag of dat zal kunnen gebeuren. Pas maandagmorgen om 11 uur onze tijd zal Interconnector meer nieuws geven.

Door de onderbreking van het aardgastransport via de Interconnector, waren de voorbije weken de aardgasprijzen in Groot-Brittannie fors gedaald, omdat daar een overschot was van aardgas. Op het Europese vasteland daarentegen waren de aardgasprijzen fors gestegen.

De Belgische aardgasdistributeur Distrigas heeft een belang van 10% in de Interconnector. Distrigas is ook een belangrijke speler op de aardgashub van Zeebrugge.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud