Internationale campagne voor terugtrekking Total uit Birma

(belga) - Een veertigtal organisaties uit 18 landen heeft maandag een internationale campagne gelanceerd die eist dat de Franse olieproducent Total zich uit Birma terugtrekt. Volgens het collectief steunt het bedrijf met zijn aanwezigheid in het land de militaire dictatuur, zowel op moreel als financieel vlak.

Onder meer de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) en de Belgische organisatie Actions Birmanie nemen deel aan de actie.

Volgens Aung San Suu Kyi, oppositieleidster en Nobelprijswinnares, is Total de belangrijkste geldschieter van de militaire junta in Birma. De actiegroepen vragen dan ook dat het bedrijf zich terugtrekt. Volgens de FIDH werd tijdens de bouw van een gasleiding voor Total in Yadana gebruik gemaakt van dwangarbeid, opgelegd door het leger.

Volgens de organisatie Actions Birmanie brengt de gasleiding jaarlijks 200 tot 450 miljoen dollar op. 'De gasleiding is daarmee de grootste bron van inkomsten voor het regime dat een leger van 400.000 manschappen financiert', stelt Actions Birmanie.

'De hele economie in Birma is in handen van een kleine militaire junta, die niets doet voor de bevolking: 40 procent van de begroting gaat naar militaire uitgaven, 0,4 procent naar gezondheid en onderwijs, zo blijkt uit het VN-ontwikkelingsprogramma', aldus Actions Birmanie. De Birmaanse Democraten (oppositie) riepen in het verleden zelf al op tot een economische boycot van de Birmaanse regering. Verscheidene bedrijven trokken zich daarop terug uit het land. Heel wat regeringen en instanties ondertekenden bovendien resoluties om investeringen in Birma te ontmoedigen.

Meer informatie over de campagne is te vinden op de website www.birmanie.net .

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud