IPTE verlaagt verwachtingen 2002

(tijd-nieuwslijn) - De maker van geautomatiseerde productielijnen IPTE verwacht dat de omzet dit jaar 'iets boven de EUR 80 miljoen uitkomt'. Op nettoniveau verwacht de groep door uitzonderlijke kosten een verlies van EUR 1,3 miljoen. Dat zei financieel directeur Hugo Ciroux naar aanleiding van de publicatie van de cijfers voor het derde kwartaal. Begin dit jaar mikte IPTE op een jaaromzet van EUR 84 miljoen en een break-even op het niveau van het nettoresultaat voor goodwill.

Volgens IPTE is er nog geen duidelijk herstel merkbaar in de markt en duurt de malaise langer dan verwacht. Dat heeft zijn effect op de omzet. Voor de jaarwinst spelen drie factoren mee die niet in het budget waren voorzien. Ten eerste boekte IPTE in het tweede kwartaal voor EUR 660.000 herstructureringskosten, omdat het zijn vestigingen in Groot-Britannie sloot. Die maatregel zorgde er wel voor dat het Genkse bedrijf in het derde kwartaal winst maakte.

Een tweede onverwacht element was EUR 350.000 notaris- en registratiekosten, voor het nemen van een hypotheek op het handelspand. IPTE had een lening van rond de EUR 27 miljoen, legt Ciroux uit, waarvoor de banken geen onderpand hadden. Toen de economie slechter begon te gaan, wilden ze een hypotheek op het handelspand. Dat zorgde voor de onverwacht hoge kosten. De derde factor is een niet gerealiseerd koersverlies van EUR 300.000 op een dollarlening aan een Amerikaanse dochter. "Aangezien dat voor een uitzonderlijke winst zorgt bij de dochter zullen we dat nooit voelen, maar we moeten het wel boeken", zegt Ciroux.

Het sluiten van de Engelse vestiging zorgde er wel voor dat de vaste kosten sterk daalden en de resultaten in het derde kwartaal verbeterden. Het Genkse bedrijf boog een nettoverlies van EUR 4,827 miljoen om naar een winst van EUR 8.000. De omzet steeg met 22% tot EUR 22,2 miljoen. De resultaten van het vierde kwartaal zullen op hetzelfde niveau liggen als die van het derde. De brutowinst steeg jaar-op-jaar van EUR 3,6 miljoen naar EUR 5,3 miljoen. Het bedrijfsresultaat ging van een verlies van EUR 2,479 miljoen naar een winst van EUR 216.000.

BH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud