IRIS presteert sterk in 2006, dubbelcijferige groei in 2007

IRIS, een specialist in elektronisch documentbeheer, realiseerde in 2006 resultaten die net boven de verwachtingen van analisten uitkwamen.

(tijd) Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve beloont zijn aandeelhouders met een brutodividend van 0,60 euro, tegen 0,45 euro in 2005. Op basis van een goed gevuld orderboek verwacht IRIS dit jaar een dubbelcijferige groei van de brutomarge, bedrijfswinst (ebit) en nettowinst.

IRIS specialiseert zich in de verwerking van de hele weg die een elektronisch document aflegt, van de invoer tot de archivering en opslag. Het bedrijf ontwikkelt daarvoor producten voor gebruikers in een kantooromgeving en integrators van informaticaoplossingen. Deze worden vandaag in meer dan 100 landen verkocht. Daarnaast levert IRIS zijn technologieën aan grote scannerfabrikanten en softwarefabrikanten als HP, Kodak, Adobe, Microsoft en Fujitsu. De producten en technologieën genereerden in 2006 een brutomargegroei van 26,6 procent tot 10,5 miljoen euro. IRIS schrijft die groei onder meer toe aan de nieuwe technologie voor de herkennning van het Arabisch en de complete vernieuwing van het productenaanbod.

De professionele oplossingen die IRIS ontwikkelt voor meer dan 900 grote klanten waaronder overheden (bv. scanning van belastingbrieven), banken en Europese instanties realiseerden een brutomarge van 29 miljoen euro, een stijging met 15,4 procent tegenover 2005. De globale brutomarge bedroeg 39,5 miljoen euro, een groei met 18,1 procent tegenover 2005. IRIS stelde in februari al een voorlopige brutomarge van 39 miljoen euro in het vooruitzicht. De omzet steeg met 10,5 procent tot 81,7 miljoen euro.

De ebit en nettowinst kwamen beide iets hoger uit dan de analisten hadden verwacht. De ebit bedroeg 5,8 miljoen euro (+24,7%), tegen een gemiddelde verwachting van 5,5 miljoen euro. De nettowinst steeg met 42,4 procent tot 4 miljoen euro. De analisten mikten op 3,8 miljoen euro. Naast de operationele groei is de stijging van de nettowinst te danken aan de vooruitgang van het financieel resultaat. 'We hebben geen schulden meer behalve 1 miljoen euro voor de aankoop van gebouwen. Verder daalde de effectieve belastingvoet van 37 naar 33 procent door gebruik van een tax shelter en de notionele intrest', legt gedelegeerd bestuurder Etienne Van de Kerckhove uit.

IRIS had eind december 7,3 miljoen euro cash, tegen 10 miljoen het jaar daarvoor. De daling is het gevolg van de investering in gebouwen en de inkoop van 1,7 miljoen eigen aandelen. IRIS telt vandaag 2,2 miljoen eigen aandelen. Er zijn geen plannen om die te vernietigen, stelt Denis Hermesse, de recent aangestelde financieel directeur. Hermesse moet IRIS beter bekendmaken bij de investeringsfondsen.

In 2007 focust IRIS op organische groei, al kijkt het bedrijf ook uit naar opportuniteiten voor externe groei. Volgens Van de Kerckhove bekijkt IRIS momenteel drie tot vier dossiers. 'We kijken ook naar grote dossiers die onze marktkapitalisatie boven 100 miljoen euro zou duwen en waardoor we op de schermen van de grote investeerders zouden verschijnen', aldus de topman. IRIS kijkt daarbij enkel naar niet-beursgenoteerde bedrijven, in onder meer Italië en Duitsland.

De specialist in elektronisch documentbeheer verwacht dit jaar een dubbelcijferige groei van de brutomarge, bedrijfswinst en nettowinst. Het orderboek is beter gevuld dan in 2006. Daarnaast profiteert IRIS van de langetermijnlicentieovereenkomsten met Adobe en de Europese Commissie die vorig boekjaar werden ondertekend.

De raad van bestuur stelt een dividend van 0,60 euro per aandeel voor. Het is het vijfde jaar op rij dat IRIS zijn aandeelhouders beloont en elk jaar zat de uitkering in de lift. In 2005 bedroeg het dividend 0,45 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud