Italianen zien pan-Europese beurs zitten

De raad van bestuur van Borsa Italiana staat achter een eventuele alliantie met Deutsche Börse en Euronext voor een pan-Europese beurs.

(belga) Een woordvoerder zei donderdagavond dat de raad daarover een intentieverklaring goedkeurde, maar meer commentaar wilde hij niet kwijt.

Euronext, de operator van de beurzen in Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon, ging in juni in op een bod van de New York Stock Exchange (NYSE) en wees een bod van Deutsche Börse af.

Deutsche Börse houdt aan zijn bod vast en krijgt nu ook de steun van ECB-voorzitter Trichet en een aantal investeerders. De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Merkel zeiden donderdag nog dat ze gewonnen zijn voor 'een Europese oplossing' in het fusieverhaal.

Euronext staat onder druk van aandeelhouders zoals het Londense TCI Fund Management om een fusie met Deutsche Börse aan te gaan. De aandeelhouders van Euronext moeten in december stemmen over het fusievoorstel met NYSE.

De Amerikanen willen na de fusie met Euronext de aandelenhandel in Frankfurt en Milaan er wel nog bijnemen, zo liet topman John Thain van NYSE zich vrijdag in La Repubblica ontvallen.

De Italiaanse beurs werd in juni uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Euronext-NYSE, maar afgevaardigd bestuurder Massimo Capuano begon zelf aan een voorstel te werken voor een 'federale' Europese beursconstructie, met daarin Euronext en Deutsche Börse.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud