'Jaarlijks 7 nieuwe spin-offs in het Leuvense'

(belga) - De afgelopen jaren zagen in de regio Leuven jaarlijks gemiddeld 7 nieuwe spin-offbedrijven het leven. Over een periode van 25 jaar werden in totaal al meer dan 85 spin-offs van de K.U.Leuven en IMEC opgestart. Dat staat te lezen in 'Leuven, parel van de kennis', een uitgave van Charter Leuven 2010. Dit is een denkgroep van vooraanstaanden in de regio die Leuven op de kaart wil zetten als Europese kennisregio.

Deze bedrijven, die opgericht werden op basis van Leuvens onderzoek, stellen ruim 1.300 mensen te werk. Hun globale omzet bedroeg in 2002 ruim 220 miljoen euro en hun toegevoegde waarde 85 miljoen euro. De spin-off activiteit ging in de jaren '80 voorzichtig van start maar kende vanaf 1997 een grote doorbraak met de oprichting van de durfkapitaalfondsen Gemma Frisius Fonds en IT-Partners die voor structurele ondersteuning zorgen.

De vele innovatieve bedrijven die in het Leuvense actief zijn - in totaal hebben zich de jongste decennia zo'n 300 kennisintensieve ondernemingen hier gevestigd - concentreren zich rond een aantal technologiedomeinen zoals life sciences, feed-food-health, mechatronica, telematica en communicatie, e- security en micro-elektronica & nanotechnologie. Charter Leuven 2010 gelooft dat Leuven zich vooral rond deze clusters verder zal ontwikkelen.

Het aantal kennismedewerkers - mensen actief in de informaticasector en aanverwante diensten en in onderzoek en ontwikkeling in bedrijven - in het Leuvense bedraagt zo'n 3.500. Daarnaast moeten nog de 1.300 IMEC- medewerkers, 1.400 professoren en 3.500 onderzoekers van de K.U.Leuven en 5.000 UZ Leuven-medewerkers geteld worden. Ruim 26 procent van alle Vlaamse onderzoekers werkt in het arrondissement Leuven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud