Jan De Nul bouwt LNG-haven in Qatar

(tijd) - Jan De Nul heeft een contract in de wacht gesleept voor de aanleg van een grote LNG-haven in Qatar. De Belgische baggerfirma bouwt de nieuwe haven in samenwerking met de Nederlandse baggeraar Boskalis. Het contract heeft een waarde van 2 miljard dollar (1,7 miljard euro). Dat wordt gedeeld met Boskalis.

'We gaan een grote golfbreker bouwen voor de uitbreiding van de bestaande LNG-terminal van Qatar,' zei Gery Vandewalle, hoofd internationale activiteiten bij Jan De Nul. 'We verbreden en verdiepen het toegangskanaal tot de haven en bouwen kaaimuren waar drie tot vier schepen kunnen aanleggen. De opdrachtgever is Qatar Petroleum, eigendom van de overheid. Voor de werken richtten we een 50/50-joint venture op met Boskalis.'

Voor de aanleg van de haven wordt circa 20 miljoen kubieke meter kalksteen gebaggerd. In die harde grond worden drie zware snijkopzuigers of cutters ingezet. De vrijkomende grond wordt gebruikt voor het ophogen van een nieuwe haventerminal. Voor de ophoging wordt nog eens 25 miljoen kubieke meter zand vanuit zee gewonnen en met sleephoppers aangevoerd. Voor de 21 km lange golfbrekers die de nieuwe haven gaan beschermen, wordt circa 18 miljoen ton steen en 2,5 miljoen m3 beton gebruikt.

Met de bouw van de haven wordt de capaciteit van de haven van Ras Laffan, die in 1992 ook door Boskalis en De Nul is aangelegd, ruim verviervoudigd. De aanleg van de haven en de bijbehorende golfbrekers duurt naar verwachting 36 maanden. De haven van Ras Laffan wordt gebouwd voor de export van LNG en gerelateerde producten.

Het Midden-Oosten is een lucratieve markt voor de Belgische en Nederlandse baggeraars. Woensdag maakte de Nederlandse baggeraar Van Oord bekend dat het een opdracht in de wacht sleepte ter waarde van 2,5 miljard euro voor de aanleg van een eiland in Dubai. De baggeraar uit Rotterdam zal voor de kust van Dubai opnieuw een eiland in de vorm van een palmboom opspuiten.

De order behelst de aanleg van het derde en grootste palmeiland voor de kust van Dubai. Op het nieuwe eiland wordt een stad gebouwd voor 500.000 mensen. Jan De Nul werkt mee aan de uitbouw van het tweede palmeiland. Daarmee was een contract gemoeid van 270 miljoen euro.

Vorige maand ondertekende Jan De Nul een contract voor de bouw van een containerterminal in de haven van Jebel Ali in Dubai. Dat contract had een waarde van 420 miljoen euro.

Eind vorig jaar kreeg DEME een opdracht voor de aanleg van een platform voor de nieuwe Doha-luchthaven in Qatar. De waarde van de opdracht is 337 miljoen euro. DEME voert de opdracht uit samen met Boskalis, het Amerikaanse Great Lakes en de Qatar Dredging Company. Jan De Nul, Boskalis, DEME en Van Oord zijn de vier grootste baggeraars ter wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud