Jef Colruyt verkozen tot manager van het jaar

(tijd-nieuwslijn) - Jef Colruyt, voorzitter van de raad van bestuur van de Belgische discountgroep Colruyt, is door het zakenblad Trends uitgeroepen tot "manager van het jaar". Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn in 1994 overleden vader Jo Colruyt, die in 1992 manager van het jaar was.

Jef Colruyt zelf is niet echt blij met de titel. Hij probeerde zelfs op de valreep de titel tegen te houden.

"De verkiezing van de manager van het jaar werkt een personencultus in de hand, en daar is Jef Colruyt niet mee gediend. Een verkiezing tot onderneming van het jaar was beter geweest, want dan wordt het hele team beloond. Colruyt is een groep met 159 winkels in Belgie. Het is zeker niet alleen Jef Colruyt die instaat voor het succes van de groep", zo verwoordt een woordvoerder van Colruyt het standpunt. Volgens de woordvoerder probeerde Jef Colruyt zijn verkiezing nog tegen te houden. "Dat is niet meer gelukt. De procedure was al te ver gevorderd." Dat het nieuws vroegtijdig uitlekte, is volgens de woordvoerder te wijten aan een lek in de pers.

De distributiesector heeft het de laatste maanden niet gemakkelijk. Sinds de intrede van de Franse detailhandelketen Carrefour is de concurrentie groter geworden en zijn de marges verkleind. Terwijl andere retailers daar zwaar onder lijden, slaagt discounter Colruyt erin in een moeilijke economische situatie zijn marktaandeel te vergroten. Volgens de laatste cijfers heeft Colruyt op de Belgische markt een marktaandeel van 16,6%.

Begin deze week nog publiceerde Colruyt zijn halfjaarcijfers. De detailhandelsgroep behaalde over de eerste zes maanden van haar boekjaar 2002-2003 een geconsolideerde nettowinst, deel van de groep, van EUR 59,37 miljoen. Dat is 23,5% meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. De omzet over de eerste zes maanden (eindigend op 30 september) steeg met 10% naar EUR 1,53 miljard. De bedrijfswinst groeide aan met 25,85% naar EUR 94,83 miljoen. Colruyt trok bij die gelegenheid voor het volledige jaar de winstdoelstelling op naar EUR 123 miljoen. In september ging de groep nog uit van een netto groepswinst van EUR 118 miljoen.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud