Kabinet Vandenbroucke wil prijsconcurrentie geneesmiddelen stimuleren

(tijd-nieuwslijn) - Het ministerie van Sociale Zaken voert een beleid dat de prijsconcurrentie tussen de geneesmiddelen stimuleert, veeleer dan gewoonweg generische geneesmiddelen promoten. In Belgie is hierdoor een hele reeks originele geneesmiddelen goedkoper geworden, wat verklaart dat de verkoop van generische middelen achterop blijft tegenover de buurlanden. Dat zegt Ward Verhaeghe, medewerker van de persdienst van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke.

De producenten en verdelers klagen steen en been over het beleid van Vandenbroucke. Zij zeggen dat door verkeerde maatregelen van de minister de verkoop van generische geneesmiddelen in Belgie achterop blijft tegenover het buitenland. "Vroeger was het uitgangspunt voor de terugbetaling de prijs van het origineel geneesmiddel. We betaalden eenzelfde percentage terug op het origineel als op het generisch geneesmiddel. Nu is de referentie voor de terugbetaling het generisch geneesmiddel en betalen we voor een klassiek origineel geneesmiddel maar evenveel terug als voor het generisch middel", zegt Verhaeghe. Volgens het kabinet Vandenbroucke verlaagden door die lagere terugbetaling de klassieke geneesmiddelenproducenten de prijs. "Voor de ziekteverzekering is het belangrijkste dat de totale gezondheidsfactuur goedkoper wordt. Of dat gebeurt door een groter aandeel voor generische geneesmiddelen of dan wel door goedkopere klassieke middelen maakt voor ons weinig uit", zegt Verhaeghe.

Vandenbroucke wil niet ingaan op het voorstel van Docpharma om de dokters financieel te stimuleren om generische geneesmiddelen voor te schrijven. "We gaan ervan uit dat een dokter goed moet voorschrijven en weet wat gepast is voor de patient", reageert Verhaeghe. Omega Pharma, onder meer de verdeler van de generische producten van Eurogenerics, maakte donderdagavond tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Marc Coucke, gedelegeerd bestuurder, verklaarde die mindere cijfers voor een deel door een tegenvallende verkoop van generische geneesmiddelen, voor een deel te wijten aan het beleid van Vandenbroucke. Ook Docpharma is niet te spreken over het beleid van Vandenbroucke.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: 32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud