Kandidaat-aandeelhouders kloppen aan deur Telenet

(tijd) - Het is niet uitgesloten dat Telenet over enkele maanden een paar kleine, nieuwe aandeelhouders krijgt. Dat kan volgens een bron dicht bij het dossier gebeuren als het telecombedrijf er niet in slaagt 350 miljoen euro bij elkaar te halen door de uitgifte van obligaties. 'Er is enorm veel geld beschikbaar en Telenet ligt zeer goed in de markt. Dat maakt dat er zich veel kandidaten aanmelden', zegt de bron.

Na ruim een jaar staat Telenet opnieuw voor een belangrijke financiële operatie. Die houdt verband met de verkoop door de gemengde intercommunales van hun kabelnet aan het bedrijf. De intercommunales, tevens de belangrijkste aandeelhouder van Telenet, moeten daarvoor inclusief achterstallen en investeringen in het kabelnet, nog ongeveer 360 miljoen euro krijgen van Telenet. De aandeelhouders van het bedrijf wilden het leeuwendeel van dat bedrag aanvankelijk bij elkaar krijgen door een kapitaalverhoging. Die was gepland voor midden dit jaar en stond ook open voor nieuwe aandeelhouders.

Maar de operatie ging niet door. 'Een aantal aandeelhouders keek de andere kant op', zegt een insider. Het gaat volgens de bron bijvoorbeeld om leden van het Financieel Consortium, dat onder meer bestaat uit KBC, en om de GIMV.

Maar ook om de Amerikaanse kabelgroep Cable Partners, de nieuwe naam voor de Callahan-groep. Cable Partners zit voor 21,8 procent in het kapitaal van Telenet. De groep zag destijds haar meerderheidsbelang in het bedrijf verwateren omdat ze haar financiële engagementen niet kon nakomen. Volgens sommigen was Cable Partners uit geldgebrek ook nu niet in staat om de kapitaalverhoging te volgen. De groep verzette er zich bijgevolg tegen om niet verder te verwateren en de managementcontrole over Telenet te verliezen. Een bron bij Cable Partners ontkent: 'Indien nodig was er geld beschikbaar.'

De kapitaalverhoging is nu vervangen door de verkoop van hoogrentende obligaties op de internationale markt. Dat heeft mee te maken met het feit dat de financiële sector opnieuw meer openheid betoont tegenover dat soort operaties. Diverse bronnen bevestigen dat het de bedoeling is om door die uitgifte 350 miljoen euro op te halen, zoals de krant De Standaard schreef in het weekend. Ongeveer 100 miljoen euro van dat bedrag is bedoeld om de banken, die Telenet al 900 miljoen betaalden op een totale lening van 1,25 miljard euro, terug te betalen. Nog eens zo'n 175 miljoen gaat naar de intercommunales. Het overgrote deel van het geld voor de intercommunales is voor hun privé-partner Electrabel. De rest van de 350 miljoen dient om voorschotten van het Financieel Consortium, de GIMV en de Amerikaanse investeerder Evercore deels terug te betalen.

De voorbereidingen voor de obligatieverkoop zijn aan de gang. Als de operatie slaagt, staat er nog zo'n 225 miljoen euro schuld open (buiten de banklening), vooral aan de intercommunales. Die schuld wordt omgezet in converteerbare obligaties met intresten die toegevoegd worden aan het kapitaal.

Als Telenet er niet in slaagt 350 miljoen op te halen kunnen de kandidaat-aandeelhouders op de voorgrond treden. 'Maar slechts om relatief kleine bedragen in te brengen die verwaarloosbaar zijn in vergelijking met de geplande operaties.

Er is veel belangstelling maar vooral bij financiële spelers', zegt een bron. Ook zonder de intrede van nieuwe investeerders kunnen de geplande operaties, die mee werden uitgewerkt door zakenbank Bear Stearns, leiden tot wijzigingen in het aandeelhouderschap.

De betrokken partijen bereikten een voorakkoord over de dubbele operatie die ook leidt tot minder intrestlasten voor Telenet. Het voorakkoord wordt nu afgerond. Op papier moet de hele transactie op 31 december achter de rug zijn. In de praktijk wordt gemikt op medio december. BB

20510103

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud