Karel Vinck doet dramatische oproep aan regering

(tijd) - Karel Vinck wil dat de regering nog deze week de bestuurders en de gedelegeerd bestuurders (CEO's) benoemt van de drie nieuwe werkmaatschappijen van de NMBS en van het fonds dat de schulden overneemt. Hij vraagt ook dat de ministers daarbij rekening houden met de beroepsbekwaamheid van de kandidaten. Dat meldt De Tijd.

Vinck (foto: belga) heeft dat verklaard op een beperkte persbijeenkomst. Het is de eerste keer dat de gedelegeerd bestuurder van de NMBS-groep zoveel druk op de politieke ketel zet.

Het is nog altijd de bedoeling de NMBS vanaf 1 januari op te splitsen in een holding, met daaronder een vervoersmaatschappij en een infrastructuurbeheerder. Het voorbereidend werk is al enkele weken klaar, maar zonder de benoeming van de drie raden van bestuur en hun gedelegeerd bestuurder kunnen die drie vennootschappen niet opgericht worden en kunnen geen directiecomités samengesteld worden. 'Als de ministerraad deze week de knoop niet doorhakt, kunnen we niet meer starten begin 2005 en wordt de operatie met zes tot twaalf maanden vertraagd', vreest Vinck. De financiële sanering en de hervorming van de personeelskaders loopt daardoor forse achterstand op.

Er zijn verschillende redenen voor de vertraging. Met de begroting, DHL en Brussel-Halle-Vilvoorde, had de regering de handen vol. Maar Vinck had zijn lijstjes met zijn voorkeurkandidaten al voor de zomervakantie klaar.

Het is een publiek geheim dat de topfuncties binnen de NMBS verdeeld worden onder de politieke partijen en die raken het niet eens. Vinck vraagt daarom niet alleen een beslissing deze week, maar ook een beslissing gebaseerd op de professionele kwaliteiten van de kandidaat-bestuurders.

Een compromis waarbij Vinck de gedelegeerd bestuurder wordt van zowel de holding als de vervoersmaatschappij, wordt door hemzelf verworpen. Zowel de liberale MR als de sp.a aast op die laatste functie.

Volgens Vivi Lombaerts, de woordvoerster van minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte, komen de benoemingen 'waarschijnlijk' woensdag op het kernkabinet, zodat ze vrijdag door de voltallige ministerraad kunnen worden goedgekeurd. En als de regering deze week geen beslissing neemt of ze zadelt de spoorbaas op met een aantal bestuurders met wie hij moeilijk kan samenwerken? 'Dan zal ik doen wat ik zal doen', klinkt het cryptisch. Dreigen met ontslag of een ultimatum wil Vinck niet. 'Ik doe niet aan chantage, maar we staan met onze rug tegen de muur. Ik wil me niet agressief opstellen, maar de regering moet beseffen dat de tijd dringt en dat de NMBS nog vele problemen moet aanpakken'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud