Karel Vinck stapt vervroegd op bij NMBS

(tijd) - Karel Vinck stapt vervroegd op als gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Dat kondigde hij donderdag aan nadat de federale regering een resem topbenoemingen had doorgevoerd bij de spoorwegmaatschappij. 'De nieuwe topmanagers verzekeren de continuïteit van het beleid. Ik heb daarom beslist de fakkel eind januari door te geven', zei Vinck. Normaal zou hij tot eind 2005 op post blijven.

Vinck (foto: belga) had begin deze week nog aan de alarmbel getrokken omdat de topbenoemingen uitbleven. Toch was zijn beslissing om vroeger dan verwacht te vertrekken gisteren een verrassing voor de regeringstop en voor de NMBS. De gedelegeerd bestuurder lichtte premier Guy Verhofstadt (VLD) en de minister van Overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte (sp.a), pas gisteren in.

Het kernkabinet zat woensdagnacht tot na drie uur samen en vergaderde ook gisterenochtend verder. Dat leidde tot speculaties over nieuwe spanningen in de coalitie over de topbenoemingen bij het spoor. Maar volgens de woordvoerster van Vande Lanotte zorgde het NMBS-dossier niet voor nieuw politiek vuurwerk in de coalitie. 'De nachtelijke vergadering ging in hoofdzaak over het programmawetsontwerp.'

De NMBS-groep bestaat voortaan uit drie NV's van publiek recht. Luc Lallemand (PS) wordt gedelegeerd bestuurder van Infrabel, het filiaal dat instaat voor de spoorweginfrastructuur. Van de vijf overige bestuurders van Infrabel moet de NMBS vandaag zelf nog een aanwijzen. Dat wordt mogelijk Toon Colpaert (sp.a) die ook als voorzitter is getipt.

Karel Vinck wordt gedelegeerd bestuurder van de 'nieuwe NMBS', bevoegd voor de vervoersactiviteiten. Begin volgend jaar wordt hij op die stoel opgevolgd door Marc Descheemaecker (VLD), die tot dan algemeen directeur van de transportpoot is. De raad van bestuur van de nieuwe NMBS wordt voorgezeten door Edmée De Groeve (PS).

De raad van bestuur van de overkoepelende NMBS-holding, de opvolger van de huidige NMBS, is grotendeels herbevestigd, maar Alain Deneef wordt als voorzitter vervangen door Dominique Offergeld (MR). Vinck blijft dus aan als gedelegeerd bestuurder tot 31 januari.

Volgens Vande Lanotte heeft de regering voor de topbenoemingen de voorstellen van Vinck opgevolgd. Vinck toonde zich tevreden. 'Het gaat om zeer bekwame, professionele managers die bewezen hebben dat ze die job aan kunnen', zei de spoorbaas. 'De NMBS is nu op het goede spoor gezet.' Vinck kwam 2,5 jaar geleden aan het roer van de NMBS en zou tot eind volgend jaar op post blijven. Maar hij stapt dus vervroegd op. Volgens Vande Lanotte is er geen sprake van politieke druk.

Vinck geeft toe dat hij bij het begin van zijn ambt 'sceptisch' was over de NMBS, maar dat hij er nu van overtuigd is dat de NMBS een 'prachtig bedrijf' is, 'dat kan uitgroeien tot een topmaatschappij in Europa'. Volgens Vande Lanotte is nog niet duidelijk wie Vinck zal opvolgen aan het hoofd van de spoorwegholding. In de Wetstraat circuleert de naam van Jannie Haeck, kabinetschef van de sp.a-vice-premier.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud