KBC meest verhandeld Belgisch aandeel

KBC overvleugelde het voorbije halfjaar Fortis als het drukst verhandelde aandeel op de Brusselse beurs. Dat leert een overzicht van de beurstransacties, de beste graadmeter voor de beleggersinteresse.

(tijd) Beleggers voerden in de eerste helft van 2006 bijna 255.000 transacties uit in het aandeel KBC (+45 procent). Daardoor onttroont KBC voor het eerst in jaren zijn collega-financiëledienstengroep Fortis. Bij Fortis nam het aantal transacties met 19 procent toe. Slechts een op de drie orders voor Fortis wordt in Brussel uitgevoerd; Amsterdam neemt het gros voor zijn rekening.

Fortis zakt in de ranglijst van meest verhandelde Brusselse aandelen van één naar drie. De brouwer InBev zag de beleggersinteresse met twee derde toenemen en klimt naar de tweede plaats.

Opvallend is de sterke prestatie van enkele aandelen buiten de Bel20. Bij Option vertaalden de recordresultaten zich in een 260 procent drukkere beurshandel, waardoor de telecomspecialist met een 13de plaats op de ranglijst zeven Bel20'ers achter zich laat.

Cumerio, begin dit jaar de grote favoriet van de Belgische beurshuizen, klimt naar de 15de plaats. Ook de olietankerrederij Euronav (19) en de scheepvaartgroep CMB (20) halen als niet-Bel20'ers de top-20.

Opmerkelijk is voorts de fors drukkere beurshandel in de Frère-holdings GBL (+90%) en vooral NPM (+245%), dat in maart zijn intrede deed in de Bel20. De euforie voor het gezamenlijke baggerfiliaal DEME resulteerde in een sterke toename van de beurstransacties in de aandelen Ackermans & van Haaren (+143%) en CFE (+380%).

De beleggers voerden in Brussel in het afgelopen halfjaar iets meer dan 3 miljoen transacties uit, een stijging met 40 procent. De fusiebeurs Euronext in haar geheel boekte echter 53 procent meer binnenlandse transacties, waardoor het Brusselse marktaandeel van 6,2 naar 5,6 procent slonk.

KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud