KBC presteert onder de verwachtingen

Bankverzekeraar KBC boekte in het tweede kwartaal 736 miljoen euro winst - de helft meer dan een jaar eerder - maar een kwart minder dan in het eerste kwartaal. De onderliggende winst kwam uit op 634 miljoen euro, wat zwakker is dan analisten verwacht hadden. Omstreeks 14u50 zakt het aandeel KBC met 4,84 % tot 85,55 euro.

(tijd) Analisten rekenden op 652 miljoen euro onderliggende winst. KBC mikt voor het hele jaar op een winst van 'minstens 3,2 miljard euro'. Dat meldt de groep in een persbericht.

De winst werd het afgelopen kwartaal gunstig beinvloed door enkele eenmalige opbrengsten. Het gaat over de verplichte verkoop van een deel van het belang in de Poolse Kredyt Bank, de fusie Gevaert-KBC en de verkoop van de kredietportefeuille in Polen ( 29 miljoen euro netto).

De Belgische retail- en verzekeringsafdeling droeg 304 miljoen euro bij. Analisten mikten op 320 miljoen euro. Onderliggend leverde de Belgische divisie 275 miljoen euro op. Centraal-Europa was goed voor 129 miljoen euro, waarvan 135 miljoen euro onderliggend. Dat is meer dan de 121 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden. De tak merchant banking was goed voor 205 miljoen euro, waarvan 200 miljoen euro onderliggend, en private banking leverde 44 miljoen euro onderliggende winst op.

De bruto-inkomsten kwamen uit op 2,958 miljard euro, iets onder de verwachtingen. De rentewinst bleef nagenoeg stabiel op 1,04 miljard euro, omdat de lagere rentemarge het effect van de volumegroei teniet deed. De kosten bleven beperkt tot 1,167 miljard euro, onder meer dankzij de integratie van Gevaert, waardoor voor 56 miljoen euro bruto pensioenvoorzieningen konden worden teruggenomen. De kostenbatenratio in het bankbedrijf ligt, zonder eenmalige elementen, na zes maanden op 55 procent. De gecombineerde ratio in het schadeverzekeringsbedrijf bedraagt 91 procent.

KBC voerde voor 61 miljoen euro waardeverminderingen door op probleemkredieten. In het tweede kwartaal 2005 kon KBC nog voor 38 miljoen euro voorzieningen terugnemen.

KBC kocht dit jaar reeds 8.584.477 eigen aandelen in, goed voor 729 miljoen euro. De groep heeft een aandeleninkoopprogramma voor 1 miljard euro lopen.

Voor het hele jaar mikt KBC op een winst van 'minstens 3,2 miljard euro'. Dat cijfer houdt rekening met de meerwaarde van 0,5 miljard euro die KBC in het derde kwartaal zal opnemen op de verkoop van Banco Urquijo. 'KBC blijft vol vertrouwen in de winstgenererende capaciteit van zijn strategie, maar is ook alert voor verzwakkende omgevingsfactoren', staat te lezen in het persbericht. Over de eerste zes maanden realiseerde KBC reeds 1,715 miljard euro winst. Tel daarbij de 0,5 miljard euro van Banco Urquijo, en de winstdoelstelling impliceert een winst van minstens 1 miljard euro over de tweede jaarhelft.

KBC herhaalt in het persbericht dat de aanwezigheid in Slovenie via NLB wordt geëvalueerd en dat het expansiemogelijkheden onderzoekt, voornamelijk in (kandidaat-)EU-landen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud